ep billete de 2 dolares
MERCADO FINANCIERO - Archivo

El preu de l'or ha caigut aquest dilluns, ja que els inversors han optat per actius refugi alternatius com el dòlar nord-americà i els bons després de l'abrupta decisió del president de Turquia, Recep Tayip Erdogan, de reemplaçar el governador del seu banc central per un crític dels alts tipus d'interès, la qual cosa va provocar incertesa financera.

L'or al comptat ha deixat caigudes del 0,5%, fins als 1.736,71 dòlars l'unça, després d'haver caigut fins a un 0,7% durant la sessió asiàtica. Els futurs de l'or als Estats Units perdien un 0,2%, fins als 1.738,80 dòlars l'unça.

"Aquest matí, quan la lira turca ha sofert una onada de vendes, l'or podria haver-se beneficiat contra el dòlar i el ien japonès, però és clar que no és el cas", ha dit Michael McCarthy, estrateg cap de CMC Markets. "El dòlar més fort sembla ser el principal impulsor del mercat aquest moment amb els moviments de les divises... Sembla que el dòlar i el ien continuen sent les opcions favorites", ha declarat.

El temor al fet que els esdeveniments a Turquia provoquin pertorbacions a altres mercats financers també ha apuntalat el dòlar enfront d'altres encreuaments per la seva condició de moneda refugi, especialment contra el baht tailandès, la rupia indonèsia i el peso filipí.

El iuan s'ha mantingut estable a 6,5085 enfront del dòlar, després que la Xina mantingués sense canvis el seu tipus d'interès de referència per als préstecs a empreses i llars per onzè mes consecutiu.

La disminució de l'apetit pel risc ha pesat sobre el dòlar australià, que ha caigut fins a 0,7724 dòlars. El dòlar neozelandès també ha caigut lleugerament fins als 0,7155 dòlars.

És probable que els descensos addicionals de l'australià i el kiwi siguin limitats, ja que totes dues divises continuaran beneficiant-se de l'augment dels preus de les matèries primeres i de l'acceleració del comerç mundial, segons Mizuho.

"Altres països de mercats emergents no estan en la mateixa situació que Turquia, però així i tot podria haver-hi un cert contagi", indiquen els estrategs de Mizuho Securities. "Preocupa que la gent comenci a recollir beneficis en altres mercats. Sembla el moment de replantejar-se l'estratègia d'inversió, perquè la rotació cap a les divises de mercats emergents de major rendiment quedarà en suspens".

D'altra banda, el ien ha pujat enfront de l'euro i les monedes de les antípodes per l'especulació que els inversors japonesos que han estat comprant la lira recentment pels seus alts tipus d'interès, en retallaran les pèrdues i hi tancaran les seves posicions.

Noticias relacionadas

contador