cbdolarlibra

La lliura ha sofert un dur revés i segueix deprimida aquest dimecres per sota dels 1,31 dòlars, després d'una “tòxica combinació” que ha pesat en el sentiment de mercat, segons diversos analistes. El glop amarg de la primera ministra britànica, Theresa May, al Parlament britànic, on ha superat per la mínima i amb nombroses esmenes la votació sobre la llei duanera del Brexit, i l'avís del governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, també han incidit en l'euro/lliura.

La divisa britànica s'ha desplomat fins a un mínim de quatre mesos contra la seva rival europea, per sobre de les 0,89 lliures, des d'on corregeix fins a les 0,8840 unitats per euro, a pesar que May va sobreviure a la votació. Però per la mínima. Amb 318 vots a favor i 285 en contra, la Càmera del Comuns va recolzar el projecte de llei de Duanes, que senti el marc legal per després del divorci amb la Unió Europea (UE).

La cambra baixa va recolzar el text després d'un llarg debat en el qual es van considerar nombroses esmenes, incloses diverses de diputats conservadors, que el Govern finalment va acceptar per evitar que bloquegessin la llei i que anessin aprovades per estret marge. Encara que la premier ha sortit victoriosa, el mercat ha pres les dificultats com un altra "cop a la seva autoritat”, explica Fionna Cincotta, analista de Cityindex.

CARNEY AVISA SOBRE ELS TIPUS

Per si això fos poc, Carney va afegir més llenya al foc al context baixista de la divisa de Regne Unit, en assegurar que un ‘Brexit dur’ tindria “greus” conseqüències econòmiques, provocarà una revisió dels tipus d'interès i deixarà a molts banquers als llimbs.

Regne Unit i la UE han negociat un acord de transició que efectivament mantindrà al país com a membre sense dret a vot del bloc des del Brexit el març vinent fins a finalitats de 2020. Però encara no ha estat ratificat, la qual cosa significa que el Regne Unit podria sortir abruptament del bloc i haver de dependre dels termes de comerç de l'OMC que, segons Carney, deixarien el país en molt mala posició.

"El nostre treball és assegurar-nos d'estar el més preparats possible", va dir Carney als legisladors en una audiència parlamentària celebrada en un espectacle aeri en Farnborough, al sud d'Anglaterra. La preocupació del governador del BoE se centra que els acords transfronterers de serveis dels bancs de la City quedarien en l'aire, la qual cosa provocaria un col·lapse del sector bancari. Amb tot, Carney va assenyalar que el país compta amb les reserves de capital suficients com per afrontar un Brexit desordenat.

Cincotta, per la seva banda, creu que en el context actual, “el més probable és que les vendes prossegueixin en la moneda”. “La conclusió és que un Brexit sense tracte és cada vegada més probable, atès que l'autoritat de Theresa May disminueix, la qual cosa podria conduir a una política monetària molt flexible per recolzar una economia post-Brexit durament copejada”, adverteix l'analista.

contador