ep mwh 20230325084104
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

La retirada gradual d'algunes mesures per pal·liar els efectes de la inflació ha elevat al gener l'Índex de Preus de Consum (IPC) fins al 3,4%, xifra que suposa una dècima més respecte al mes anterior i tres dècimes enfront del mateix mes de l'any passat, segons les dades definitives publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Cal recordar que el Govern va decidir que, a partir del gener, es retirarien les baixades d'impostos sobre el gas i l'electricitat de manera gradual "per la caiguda gradual dels preus de l'energia". D'aquesta manera, l'IVA de l'electricitat ha passat al 10% durant el 2024. Per a la factura del gas s'aplica el mateix gravamen del 10% des de l'1 de gener al 31 de març i, després, l'IVA tornarà als valors normals del 21%.

Això ha fet que els preus de l'electricitat hagin empès a l'alça la inflació al primer mes de l'any. Com detalla l'INE, l'habitatge va ser el grup que destaca més per la seva influència en l'augment de la taxa anual, augmentant 7,4 punts, fins a l'1,5%. "Aquest comportament va deure's a la pujada dels preus de l'electricitat, enfront de la disminució al gener de l'any passat".

Per contra, entre els grups amb influència negativa hi ha el transport, que situa la taxa al -0,1%, quatre punts per sota de la del mes passat. "Aquesta baixada es va deure, principalment, al descens dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van augmentar al mateix mes del 2023". També hi ha les comunicacions, amb una taxa anual del 0,5%, 2,6 punts per sota de la del mes passat. "Aquest comportament va ser pel fet que la pujada dels preus dels serveis de telefonia va ser menor que al gener de l'any anterior".

En comparació amb el mes anterior, l'habitatge i els aliments van ser els grups amb més repercussió mensual positiva. En el cas de l'habitatge, registra una variació del 3,3% "a causa de la pujada de l'electricitat i, menys, del gas". Mentrestant, els aliments i begudes no alcohòliques presenten una variació del 0,5% principalment per la pujada dels preus del peix i marisc, llegums i hortalisses i olis i greixos.

Per contra, entre els grups amb repercussió mensual negativa destaquen el vestit i el calçat, amb una variació mensual del -10,7%, a causa de les baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern, i l'oci i la cultura, amb una taxa del -2,1%, conseqüència de la baixada de preus dels paquets turístics.

D'altra banda, la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, va disminuir dues dècimes, fins al 3,6%, situant-se al nivell més baix des del març del 2022. A més, la diferència entre la inflació subjacent i l'IPC general és la menor des del novembre del 2022.

Noticias relacionadas

contador