inflation 20230331092214

La inflació va acabar l'any 2023 al 3,1%, xifra que suposa el descens interanual d'una dècima, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En aquesta relaxació els aliments destaquen per la seva influència, ja que el desembre el preu es va moderar 1,7 punts, fins al 7,3%, el seu augment més baix des del març del 2022.

Aquesta evolució es va deure, majoritàriament, al fet que els preus de la llet, ous i formatge, el pa i cereals i la carn van pujar menys que el desembre de l'any 2022. I que els preus dels llegums i hortalisses van baixar, enfront de l'augment el 2022.

A més, el preu de les begudes alcohòliques i el tabac va baixar 3,7 punts, fins al 3,4%. Aquest comportament va deure's, principalment, a l'estabilitat dels preus del tabac, que van augmentar el desembre del 2022.

Per contra, el transport destaca entre els grups amb influència positiva. Va situar la seva taxa al 3,9%, gairebé quatre punts per sobre, a causa del descens dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, menor que el mateix mes del 2022.

D'aquesta manera, la inflació va acabar l'any passat 2,6 punts per sota del tancament de l'exercici previ, quan els preus van pujar el 5,7%. A més, la mitjana anual de la inflació es va col·locar al 3,5% el 2023. Un percentatge que és 4,9 punts menor al 2022, quan la taxa va tocar el 8,4%, la més elevada des del 1986.

Quant a la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, la taxa va disminuir set dècimes, fins al 3,8%, xifra que representa el nivell més baix des del març del 2022.

Per CA, al desembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va registrar taxes anuals positives a totes. Canàries en va presentar la més elevada (3,8%) i Extremadura, la més baixa (2,4%).

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) s'ha situat al tancament d'any al 3,3%, la mateixa taxa que la registrada al mes anterior.

ESTÀ LA INFLACIÓ SOTA CONTROL?

"Tot i que això es pot veure com una cosa positiva des de la perspectiva de l'estabilitat de preus, encara es plantegen dubtes en un entorn global complex des del punt de vista geopolític, i per això no cal perdre de vista la incertesa econòmica", assenyalen des d'eToro.

Creuen que, tot i que l'objectiu del 2% fixat pel Banc Central Europeu (BCE) encara no s'ha assolit, “és cert que les dades suggereixen que podríem estar encaminant-nos cap a la desinflació. Tot i això, els factors econòmics i externs poden canviar ràpidament, de manera que és important romandre's alerta".

Els experts de Bankinter esperen un lleuger repunt interanual el gener, “tot i que la retirada de les ajudes contra la inflació serà més progressiva l'any del que s'anticipa".

Noticias relacionadas

contador