ep un cliente realiza la compra en un supermercado un dia marcado por colas de gente deseosas de
Jesús Hellín - Europa Press

La inflació arriba al màxim nivell des de l'abril del 1985 després de situar-se al juny en el 10,2%, taxa que suposa que va pujar un 1,8% en comparació amb el mes anterior i va disparar la taxa interanual 1,5 punts, segons el dada avançada de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que haurà de ser confirmada a mitjans del mes que ve.

A més, la dada del sisè mes de l'any representa l'augment més gran de la taxa mensual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) en un mes de juny des del 1977. I la xifra supera en quatre dècimes el pic del 9,8% que ja s'havia aconseguit al març.

Segons detalla l'INE, aquesta evolució es deu, principalment, a la pujada dels preus dels carburants, més gran aquest mes que el juny del 2021, i dels aliments i begudes no alcohòliques, enfront de l'estabilitat registrada l'any anterior. També hi influeix l'increment dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al de l'any passat.

Per part seva, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta sis dècimes, fins al 5,5%. Si es confirmés, seria la més alta des d'agost del 1993.

Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), al juny, la taxa de variació anual estimada se situa al 10,0%, un punt i mig superior a la registrada al mes anterior. Per part seva, la variació mensual estimada de l'IPCH és de l'1,8%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de juny el proper 13 de juliol.

Noticias relacionadas

contador