brussels dl eu euro area european commission
Pixabay

La inflació anual de la zona euro s'ha situat a l'abril al 7,5%, enfront del 7,4% del març, segons una estimació avançada que ha publicat aquest divendres Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea.

A la nota que ha remès l'organisme europeu s'explica que quant als principals components de la inflació, s'espera que l'energia tingui la taxa anual més alta a l'abril (38%, enfront del 44,4% del març), seguida dels aliments, l'alcohol i el tabac (6,4%, enfront del 5% del març).

Per la seva banda, Eurostat estima que els béns industrials no energètics tindran una taxa del 3,8%, enfront del 3,4% del març, i que els serveis se situaran al 3,3%, enfront del 2,7% del mes anterior.

Segons els experts d'Oxford Economics, aquestes dades reflecteixen una inflació subjacent més gran (0,6 punts més, fins al 3,5% interanual), mentre que les pressions sobre els preus de l'energia s'han reduït. "Això demostra que els costos de producció elevats s'estan traslladant als preus finals, però veiem poques proves d'efectes secundaris en els salaris negociats", apunten.

La seva previsió és que la inflació se situï en una mitjana del 5,9% el 2022 i que es refredi fins a l'1,2% el 2023 gràcies a la caiguda dels preus de l'energia. "Però la nostra expectativa actual que els preus de l'energia disminuiran a partir del quart trimestre del 2022, suposant que el conflicte a Ucraïna acabi a finals d'aquest any comporta un gran grau d'incertesa i risc a l'alça", conclouen aquests analistes.

Aquesta és la dada avançada de la inflació. La dada final d'abril es coneixerà el proper 18 de maig.

Noticias relacionadas

contador