photo d archives d une personne qui fait ses courses dans un supermarche alors que l inflation affecte les prix a la consommation aux etats unis 20221130114716

La taxa d'inflació d'Alemanya es va moderar al novembre fins al 10%, fet que suposa que l'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha debilitat lleugerament en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. A l'octubre, la inflació va tocar màxims, al 10,4%. Així ho mostren les dades de l'oficina d'estadística federal Destatis, des d'on reconeixen que, "tot i una lleugera disminució dels preus de l'energia, la taxa d'inflació es manté en un nivell alt".

El Govern alemany ha implementat durant aquest any diversos paquets de suport. Entre les mesures del tercer paquet d'alleujament hi ha la reducció del 19% al 7% de l'impost a les vendes per a subministraments de gas i calefacció urbana, que està en vigor des de l'octubre. Tot i això, el límit de preus de l'electricitat i la calefacció urbana anunciat recentment pel Govern entrarà en actiu l'any que ve.

Això va tenir un efecte esmorteïdor en els augments de preus dels productes energètics, assegura Destatis. Tot i això, els preus energètics al novembre van estar un 38,7% per sobre del nivell del mateix mes de l'any anterior, encara que en comparació amb octubre l'augment de preus es va afeblir una mica, baixant des del 43%.

Mentrestant, l'energia domèstica va continuar augmentant de manera especialment acusada, un 53,2%. El preu del gas natural es va duplicar de sobres, un 112,2%, i el preu de la calefacció urbana va pujar un 36,6%. A més, els consumidors no només van haver de pagar significativament més per l'energia domèstica, sinó també pel combustible, que es va encarir el 14,6%.

Per la seva banda, el preu dels aliments va augmentar un 21,1% al novembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat, i per això la pujada aquí va ser més del doble que la inflació general.

"Estem observant cada cop més augments de preus per a molts altres béns, a més de l'energia. L'augment continu dels preus dels aliments és particularment notable per a les llars privades", assenyala el president de Destatis, Georg Thiel.

Pel que fa a la inflació subjacent, es va situar al novembre al 5%. Excloent-ne únicament els preus de l'energia, la inflació Alemanya va ser del 6,6%.

De cara al futur, "la limitació del preu de l'energia, que entrarà en vigor al gener, amb caràcter retroactiu i la ratificació legal de la qual està prevista per al març, hauria de contenir la inflació energètica l'any que ve, encara que de moment no està clar com es reflectirà en l'IPC", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Pel que fa a la inflació subjacent, creuen que es recuperarà al desembre i continuarà sent elevat en relació amb l'IPC nacional als propers mesos. "La bona notícia és que les enquestes de preus s'estan recuperant, cosa que indica que les pressions inflacionistes haurien de remetre's amb el temps", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador