• L'estimació de l'oficina estadística és d'una caiguda mensual del 0,2%
  • L'estadística alleuja la pressió sobre el BCE, que celebrarà la seva propera reunió el 8 de juny
angela merkel eurogrupo

La tornada de la inflació perd força. Ho fa alhora que es dissipen els efectes de l'increment dels preus del petroli durant el passat any. A Alemanya, l'IPC se situa en l'1,5% interanual al maig, cinc desenes menys que el mes anterior. El menor creixement dels preus en la major economia de l'Eurozona, i la que més pressiona a Mario Draghi, suposa un respir per a l'economista italià abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del 8 de juny.

  • 1,0712$
  • -0,16%

L'increment de l'1,5% en els preus al consum que publica avui l'oficina estadística alemanya (Destatis) se situa una dècima per sota de la previsió del consens d'analistes. I en el cas de l'IPC mensual, dues desenes per sota, en caure un 0,2% al maig enfront de l'evolució plana projectada pels experts.

Les dades confirmades es publicaran el proper 14 de juny, encara que l'estimació apunta a una desacceleració del creixement dels preus ja esperada pels economistes, a causa de l'evolució dels preus dels productes energètics. Els preus de l'apartat d'energia, que té un pes del 10,7%, s'han incrementat un 2% anual. Molt per sota del 5,1% de març i abril, i del 7,2% al febrer.


Els preus de l'apartat d'energia, que té un pes del 10,7%, s'han incrementat un 2% anual. Molt per sota del 5,1% de març i abril

Així, l'evolució de les matèries primeres marca l'IPC i reforça les tesis de Mario Draghi. El president del BCE va defensar que quan l'indicador es va anar al 2% tant a Alemanya com en el conjunt de la Zona Euro, quan va assegurar que el repunt es deu exclusivament a "efectes conjunturals", mentre que ara com ara la inflació és "sostinguda per la política monetària". D'aquesta forma, el conjunt de béns, amb un pes del 48% en el càlcul de l'IPC, es va encarir un 1,8% enfront del 2,2% del mes anterior. En el sector serveis van augmentar un 1,2% interanual al maig, lluny de l'1,7% d'abril encara que per sobre del 0,7% de març.

Draghi va assegurar al Parlament de Països Baixos a principis de mes que encara no es donen les condicions per a un viratge dels estímuls de l'autoritat monetària, basats en la compra de bons per valor de 60.000 milions d'euros fins a desembre, "i més enllà, si fos necessari", així com els 'diners gratis' amb els tipus al 0%. Entre les quatre condicions que va donar per canviar la seva política està que la inflació estigui en el camí cap als nivells propers, però per sota, del 2%; que el BCE tingui suficient confiança en l'impuls dels preus; que sigui "acte-sostinguda" encara que disminueixin els estímuls; i que "la mètrica rellevant és la inflació de l'Eurozona, no les taxes d'inflació d'un país en particular".

Però aquests requisits no són molt benvinguts a Berlín. Ni a Frankfurt, on té la seva caserna general el Bundesbank, a més del propi BCE. A les crítiques habituals del ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, i als avisos des de la institució governada per Jens Weidmann, aquesta vegada es va sumar la veu més poderosa del Vell Continent. Angela Merkel, la canceller alemanya, va assegurar mancant quatre mesos (24 de setembre) per a les eleccions del seu país que l'euro està "massa barat".

La feblesa de l'euro, criticada per Donald Trump poc després de prendre possessió de la Casa Blanca, és la causa per la qual Alemanya té elevats nivells de superàvit, va assegurar Merkel. Es tracta d'un nou cop a la política de Draghi, que fins al moment no ha donat pistes sobre quan es planteja el banc central començar a plegar vés-les i reduir els seus estímuls. Alguns analistes han marcat el 8 de juny, cita que aquesta vegada serà a Tallin (Estònia), com a data per veure un canvi en el discurs. Però la dada d'inflació d'avui deixa més marge a Draghi.

Noticias relacionadas

contador