ep archivo   fabrica de bosch en dresde alemania
BOSCH - Archivo

La taxa d'inflació a Alemanya, mesurada com la variació interanual de l'índex de preus al consumidor (IPC), es va situar al 4,1% al setembre de 2021. Al juliol i agost de 2021 s'havia situat lleugerament per sota del 4%. Es tracta del nivell d'inflació més elevat al país germànic des de 1993, quan l'IPC va arribar al 4,3%.

No obstant això, l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) també ha destacat que els preus al consumidor es van mantenir sense canvis en comparació amb agost de 2021 en taxa mensual.

Hi ha diverses raons per a l'alta taxa d'inflació, segons ha indicat Destatis, que inclouen efectes de base a causa dels baixos preus el 2020. Especialment, per la "reducció temporal de l'IVA durant la segona meitat de 2020 i la forta caiguda dels preus dels productes de petroli fa un any, cosa que té un efecte alcista sobre la taxa d'inflació general".

Altres factors van ser els efectes relacionats amb la crisi, com els "marcats augments de preus durant els primers passos del procés econòmic. Fins ara, només alguns d'aquests augments de preus han tingut un impacte moderat en l'índex de preus al consumidor", explica l'organisme.

ELS PREUS DE L'ENERGIA ES DISPAREN UN 14,3%

En aquest sentit, els preus dels béns van augmentar un 6,1% entre setembre de 2020 i setembre de 2021, per sobre de la mitjana. Especialment, l'augment dels preus dels productes energètics (+14,3%) va ser notablement superior a la inflació general.

"La taxa rellevant d'augment de preus va augmentar per tercer mes consecutiu. Això es va deure bàsicament a l'efecte de base, ja que comparem els preus actuals amb els preus molt baixos de l'any anterior. Especialment el càrrec per CO2 introduït a principis d'any va tenir un efecte a l'alça en la taxa d'augment de preus dels productes energètics", ha explicat Christoph-Martin Mai, cap de la Secció de preus al consumidor de l'Oficina Federal d'Estadística.

Així, es van registrar augments marcats en els preus del combustible per a calefacció (+76,5%) i combustibles (+28,4%); i van pujar els preus de gas natural (+5,7%) i de l'electricitat (+2,0%). A més, els preus dels aliments van pujar en general un 4,9%.

TAXA D'INFLACIÓ SUBJACENT

Excloent-ne els preus dels productes energètics, la taxa d'inflació hauria estat del 3,1% al setembre de 2021; i excloent-ne els preus de l'energia i els aliments, l'IPC subjacent s'ha situat al 2,9%. Els preus dels serveis van augmentar un 2,5% al ​​setembre de 2021 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior.

Les rendes netes excloent-ne les despeses de calefacció, que són importants per representar una gran part de la despesa de consum final de les llars, van augmentar un 1,4%. Es van observar majors increments de preus, entre d'altres, en el manteniment i reparació de vehicles (+5,4%), els serveis d'equipaments socials (+5,0%) i els serveis en restaurants, cafeteries i similars (+3, 6%).

Noticias relacionadas

contador