ep el presidente del gobierno pedro sanchez en rueda de prensa tras reunirse con los presidentes
MONCLOA - Archivo

La indústria de begudes ensucrades, a través de l'Associació de Begudes Refrescants (Anfabra), ha rebutjat la mesura que el Govern de Pedro Sánchez va presentar dijous passat d'apujar del 10% al 21% l'IVA per a aquests productes.

El sindicat ha declarat que la mesura ha enxampat per "sorpresa" el sector, ja que estava treballant al costat del Ministeri de Sanitat en la reformulació i reducció de glucosa, i que s'ha pres "en un moment crític" tant per a l'economia com per al consum.

Amb la posada en marxa d'aquesta nova norma, la col·lació política formada pel partit socialista i Unidas Podemos pretén encarir el preu de la Coca-Cola i similars entorn d'un 7%, apujant el seu IVA del 10% actual al 21%, amb la qual cosa ingressarà uns 400 milions d'euros entre 2021 i 2022 a les arques públiques. Les begudes edulcorades o ‘zero’, (Coca-Cola zero i equivalents) també han entrat en aquest sac.

El motiu d'aquest increment, segons ha declarat Pedro Sánchez, és el d'incentivar "hàbits més saludables entre la població”, seguint "les recomanacions de nombrosos organismes internacionals que demanen a Espanya limitar l'aplicació de tipus reduïts d'IVA”.

L'anunciat ha provocat la indignació de la indústria, que s'ha fet eco de la notícia i ha manifestat que "és injust, discriminatori i amb un clar component ideològic". Per a l'associació, la pujada de l'impost "no té ni cap ni peus" i la seva aplicació acabarà de rematar l'hostaleria, un sector clau que suposa el 6,2% del PIB i genera 1,7 milions d'ocupacions.

Noticias relacionadas

contador