• El creixement, que va aconseguir el 0,8% interanual, va estar impulsat pel consum intern
  • Les dades d'expansió del PIB germànic se situen lleument per sota del consens d'analistes
merkel, germany, alemania, aleman

Lleu alentiment del creixement de la locomotora de l'Eurozona. El PIB alemany es va expandir un 0,6% durant el segon trimestre respecte als tres primers mesos de l'any, i un 0,8% respecte al mateix període de l'any anterior. En els dos casos, menys que durant el primer tram de 2017.

DAX

  • 18.161,01
  • 1,36%
  • 1,0694$
  • -

En concret, el 0,6% trimestral se situa una dècima per sota del creixement del primer trimestre i també inferior al 0,7% que esperava el consens d'analistes. Mentre que l'expansió interanual s'alenteix des del 3,2% fins al 0,8%, lluny de l’1,9% que apuntaven els experts. D'aquesta manera, es produeix una desacceleració durant el segon trimestre de la major economia de la Zona Euro, segons les dades publicades aquest dimarts per l'oficina estadística alemanya (Destatis). Així mateix, ha ratificat el creixement del 0,7% durant el primer trimestre.

El desenvolupament del comerç exterior va tenir un efecte a la baixa sobre el creixement perquè amb els preus ajustats, l'augment intertrimestral de les importacions va ser més gran que el de les exportacions

El problema per aquest alentiment va arribar des del sector exterior. És a dir, des del motor tradicional de l'economia alemanya, que gaudeix d'un elevat superàvit per compte corrent. "Segons càlculs provisionals, el desenvolupament del comerç exterior va tenir un efecte a la baixa sobre el creixement perquè amb els preus ajustats, l'augment intertrimestral de les importacions va ser considerablement més gran que el de les exportacions", explica l'oficina estadística d'Alemanya.

En la comparativa intertrimestral, explica l'òrgan germànic, les contribucions positives arriben des de la demanda interna si s'ajusten les variacions de preus, estacionals i de calendari. És en aquest cas quan el creixement interanual és del 0,8%, ja que en cas contrari -hi va haver més dies laborals a la primera meitat de l'any que a la de 2016- l'expansió és del 2,1%, enfront del 2% del primer trimestre.

Així, davant la frenada de les exportacions, va augmentar el consum final de les llars i de les administracions públiques "notablement", assenyala Destatis. També va tenir una contribució positiva l'increment de la formació de capital fix (inversió) en maquinària i equip, construcció "i altres actius fixos". Les estadístiques publicades avui reflecteixen que l'ocupació durant el segon trimestre de 2017 va ser de 44,2 milions de persones, cosa que implica un increment de 664.000 ocupats -un 1,5% més- respecte al mateix període de l'any anterior.

Noticias relacionadas

contador