• Alguns experts apunten, però, a possibles canvis al comunicat del banc central, especialment en les seves al·lusions a la inflació
jerome powell 2 portada
BOLSAMANIA

Ni canvis en els tipus d'interès ni conferència de premsa que serveixi per amanir la trobada. La reunió de la Reserva Federal (Fed) de maig, les conclusions del qual es coneixeran aquest dimecres a les 20.00 hora espanyola, es planteja com un 'tràmit' entre el partit de març (el primer amb Jerome Powell al capdavant de l'organisme i durant el qual van pujar els tipus fins al rang de l'1,5% -1,75%) i el del 12 i 13 de juny, durant el qual sí que es preveu que hi hagi un increment en el preu del diner (el segon dels tres programats per a aquest any).

Davant l'absència de novetats més 'sucoses', el mercat se centrarà en analitzar el to de la declaració de política monetària de la Fed i, en aquest punt, tampoc s'esperen grans sorpreses... tot i que sí, alguna novetat. Després del PCE publicat la setmana passada i l'IPC de fa diverses setmanes, els experts de BNY Mellon creuen que l'organisme es veurà obligat a modificar "almenys tres frases" del seu comunicat de política monetària en què fa referència a una inflació que es troba per sota del seu objectiu.

"En general no esperem un canvi en el to de la declaració de la Fed", assenyala Marvin Loh, estrateg sènior de mercats globals de BNY Mellon. "Tot i això, a la llum dels últims esdeveniments econòmics, en particular les lectures del PCE i de l'IPC, que deixen pocs dubtes que la inflació ha assolit l'objectiu de la Fed, aquesta haurà de fer algunes actualitzacions", afegeix.

Loh explica que, dins el balanç de riscos de la declaració, la Fed indica que necessita seguir a prop l'evolució de la inflació. "Si s'abandonés aquesta declaració de precaució, el llegiríem com un senyal de confiança cada vegada més gran que la inflació s'ha reafirmat prou com perquè el Comitè comenci a considerar el risc alcista el seu pronòstic", expliquen des de BNY Mellon.

Des del març, les expectatives principals de PCE de la Fed es van fixar a l'1,9% per 2018 i el 2,0% per 2019, la qual cosa indica que no espera una inflació descontrolada. "De fet, el creixement dels salaris, que molts consideren un requisit per veure un major repunt de la inflació, ha estat limitat d'alguna manera durant els últims 18 mesos", precisa Marvin Loh.

Michael van Dulken, expert d'Accendo, assenyala igualment que no s'esperen sorpreses fruit d'aquesta trobada de la Fed, però també posa l'accent en "possibles canvis en el llenguatge de les declaracions del FOMC a la recerca de pistes sobre la trajectòria de les alces durant la resta d'aquest any".

Amb tot, des de Link Securities precisen que els inversors intentaran dilucidar, a través d'aquest comunicat de la Fed, si l'organisme es reafirma en aquestes tres pujades de tipus per al conjunt de l'any, com va fer durant l'últim partit, o si deixa oberta la possibilitat de quatre alces (cosa poc probable tenint en compte que, durant l'última reunió, la Fed va voler aclarir els dubtes sobre això i va reafirmar el seu guió de tres alces).

Cal recordar que aquest dimecres es publiquen les dades d'ocupació de la consultora ADP a l'altre costat de l'Atlàntic, que són l'avantsala de l'informe d'ocupació d'abril que es coneixerà divendres i que suposa una referència especialment rellevant que la Fed té en compte de cara a anar prenent decisions. En consens espera 200.000 llocs de treball nous per a la referència d'avui.

Noticias relacionadas

contador