ep edificio de la comision europea en bruselas
EUROPA PRESS - Archivo

L'economia de la zona euro es va moure a dues velocitats al setembre. Liderada per Alemanya, França i Irlanda van tornar a caure en territori de contracció. A més, mentre l'activitat del sector de serveis va tornar a territori de contracció, la del sector manufacturer continua creixent, segons l'índex PMI publicat aquest dilluns. El creixement econòmic del sector privat es va desaccelerar encara més, acostant-se a l'estancament.

L'Índex Compost d'Activitat Total de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, va caure a 50,4, mínims de tres mesos, situant-se per sota de 51,9 registrat a l'agost i indicant una expansió només marginal. No obstant això, la lectura final es va situar per sobre de l'estimació flaix precedent de 50,1.

Les noves comandes rebudes a la zona euro van augmentar només lleugerament al setembre i al ritme més lent en l'actual període de creixement de tres mesos. Aquest lleu increment es va registrar malgrat el primer augment en general en el comerç d'exportació en més de dos anys. A mesura que l'alça de les noves comandes es va alentir i en evidenciar-se un excés de capacitat en l'economia del sector privat, les empreses novament van poder posar còmodament al dia les càrregues de treball en general. Segons les dades més recents, les comandes pendents de realització van disminuir per dinovè mes consecutiu, encara que de nou només lleument.

Les xifres de l'ocupació de nou van disminuir, marcant la setena caiguda mensual consecutiva en els nivells de personal.

Les despeses operatives van augmentar per quart mes consecutiu al setembre i la taxa d'inflació va ser sòlida. La inflació dels preus dels inputs més acusada es va registrar a Espanya. Mentrestant, el complicat entorn empresarial, caracteritzat per una demanda encara feble i fortes pressions competitives, va afectar el poder de fixació de preus de les empreses. En conseqüència, al setembre es va registrar la setena caiguda mensual consecutiva de les tarifes, i al ritme més fort des de juny passat.

"Les possibilitats d'una nova desacceleració en el quart trimestre clarament han augmentat"

No obstant això, les expectatives comercials van millorar fins al seu nivell més alt en set mesos, i la confiança va estar en concordança amb la seva mitjana a llarg termini. Les empreses italianes es van mostrar les més positives, registrant el seu nivell més alt de confiança des de principis de 2016.

Per països, l'índex PMI Compost encobreix una economia de dues velocitats al setembre. Liderada per Alemanya, on s'han observat excel·lents resultats, la producció manufacturera de la zona euro en general va augmentar al ritme més ràpid de més de dos anys i mig. Per contra, l'activitat del sector de serveis va tornar a territori de contracció registrant seu pitjor resultat des de maig.

Es van observar algunes notables divergències en l'activitat total a nivell de país al setembre. D'una banda, Alemanya va registrar un marcat ritme de creixement, amb un resultat molt superior al de la resta de la regió. Itàlia va ser l'únic altre país que va registrar expansió, encara que marginal. Mentrestant, França i Irlanda van tornar a caure en territori de contracció, mentre que una forta deterioració de l'activitat del sector serveis va afectar intensament el comportament del sector privat d'Espanya.

El ritme de contracció va ser el més feble registrat en la seqüència actual de declivi i tots els països van indicar caigudes més lentes en comparació amb agost. França i Espanya van registrar les retallades més dràstiques de les xifres d'ocupació, mentre que Itàlia va indicar els més febles.

SECTOR SERVEIS

Per part seva, l'índex PMI d'Activitat Comercial del sector serveis de la zona euro va assenyalar un retorn al territori de contracció de l'economia del sector serveis al setembre. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex va baixar del nivell 50,5 registrat a l'agost fins a 48, el seu nivell més baix des de maig.

L'economia del sector serveis alemany va ser l'única que va registrar un creixement (encara que marginal), ja que els altres quatre països estudiats van registrar una contracció. Espanya va registrar, amb molt de marge, la caiguda mensual més pronunciada, seguida d'Irlanda. L'enquesta de setembre va assenyalar la segona reducció mensual consecutiva de les noves comandes en total. Les noves comandes per a exportacions també es van reduir marcadament, estenent el període actual de contracció a més de dos anys.

Les dades de l'enquesta de setembre van assenyalar una modesta reducció de l'ocupació, ja que va continuar existint poca pressió sobre la capacitat (les comandes pendents van disminuir per setè mes consecutiu). Espanya va registrar la caiguda mensual més pronunciada en el número de dotació de personal, observant-se també sòlides reduccions a França, Irlanda i Itàlia, mentre que Alemanya va assenyalar un lleuger augment.

La preocupació pels costos va ser un factor responsable de l'última ronda de pèrdues d'ocupació. No obstant això, les empreses van registrar el quart augment mensual consecutiu de les despeses operatives en general. No obstant això, les tarifes cobrades van tornar a baixar, i la taxa de deflació va ser la més forta en tres mesos.

Finalment, mirant cap als pròxims dotze mesos, la confiança empresarial es va enfortir al setembre, sent Itàlia el país que va registrar el grau més alt d'optimisme.

"Com que l'economia de la zona euro gairebé es va estancar al setembre, les possibilitats d'una nova desacceleració en el quart trimestre clarament han augmentat", destaquen des de Markit, i afegeixen que "Espanya s'ha vist especialment afectada, amb l'augment del nombre de casos de Covid-19 provocant més dificultats a la vida diària. Amb l'excepció del període de març a maig, el punt àlgid de la primera ona d'infeccions, la contracció del sector serveis a Espanya al setembre va ser la més forta registrada des de novembre de 2012".

No obstant això, afirmen que "també es van registrar noves desacceleracions en el sector serveis de França i Irlanda, mentre que el creixement a Alemanya gairebé es va estancar, subratllant l'àmplia extensió geogràfica de l'empitjorament del panorama del sector serveis. Les mesures de contenció del virus es van mantenir particularment estrictes tant a Espanya com a Itàlia al setembre, i també es van endurir a França i Alemanya".

Consideren que "moltes coses dependran de si es poden controlar les segones onades d'infeccions del virus i si, per tant, es poden suavitzar les restriccions de distanciament social per a permetre que l'activitat del sector serveis es recuperi una altra vegada". "Els governs també hauran d'estar atents a l'hora de brindar suport oportú per recolzar les recuperacions, juntament amb una política monetària cada vegada més acomodativa. Quant a això últim, les pressions inflacionistes es van mantenir baixes al setembre, deixant la porta oberta a una política flexible. Qualsevol deterioració addicional de les xifres de l'índex PMI a mesura que avança el quart trimestre afegirà més pressió a les comandes de més estímul", conclouen.

Noticias relacionadas

contador