union europea portada bandera edificio

El creixement econòmic de la zona euro segueix sent feble. Així ho mostra l'índex PMI d'agost, que atribueix aquesta desacceleració a les persistents dificultats al sector manufacturer, que se suma a una caiguda de la positivitat entre les empreses de la zona de la moneda única.

Segons l'indicador, elaborat per la consultora Markit, la recent desacceleració del creixement econòmic de la zona euro va continuar l'agost. El PMI d'activitat total de l'Eurozona es va situar durant el vuitè mes de l'any en 51,8, xifra que representa un increment enfront de la mínima de tres mesos registrada el juliol (51,5), però que de totes maneres segueix sent una de les lectures més febles dels sis últims anys.

La tendència recent en la qual el creixement del sector serveis va compensar un declivi al sector manufacturer s'ha repetit a mitjans del tercer trimestre. No obstant això, l'agost s'ha observat una caiguda de la positivitat entre les empreses de la zona euro i, en conseqüència, les empreses van manifestar més cautela a l'hora de contractar personal addicional.

A l'agost s'ha observat una caiguda de la positivitat entre les empreses de la zona euro

Encara que la diferència entre els resultats llançats pel sector manufacturer i el sector serveis s'ha estret lleugerament enfront del mes anterior, segueix sent àmplia. Mentre que l'activitat empresarial al sector serveis va seguir augmentant a un ritme sòlid i ha registrat creixement a Alemanya, França i a la resta de la zona euro en el seu conjunt, la producció manufacturera va decréixer per setè mes consecutiu, tot i que la taxa de reducció va ser menor que la de juliol. Mentre que França va indicar un creixement de la producció, es van observar caigudes a Alemanya i fora "dels dos països principals".

La desacceleració econòmica mundial va atenuar la positivitat, cosa que ha afectat l'optimisme empresarial, que respecte a les perspectives per a l'activitat durant els propers dotze mesos ha registrat una caiguda considerable l'agost. El sentiment va decaure fins a mínims de maig de 2013, i es va debilitar tant al sector manufacturer com al sector serveis. Es va registrar un lleu optimisme a França i la resta de la zona euro en el seu conjunt, mentre que les empreses alemanyes van expressar pessimisme respecte a les perspectives per a l'activitat empresarial futura per primera vegada en gairebé cinc anys.

Aquesta reducció de la positivitat va suposar una major cautela al voltant de la contractació a mitjans del tercer trimestre. La taxa de creació d'ocupació va ser modesta: va descendre enfront de la de juliol fins a registrar la seva mínima des d'abril de 2016. La creació d'ocupació al sector serveis s'ha atenuat, mentre que el sector manufacturer ha indicat retallades d'ocupació per quart mes consecutiu.

Sembla que les empreses es "preparen per a un període de contínua debilitat"

FRANÇA I ALEMANYA

Per països, mentre que el creixement de l'activitat total a Alemanya va augmentar lleugerament l'agost, s'han observat indicis alarmants a l'àmbit de les noves comandes, ja que els volums de comandes rebudes es van reduir al ritme més intens des de l'abril de 2013. El sentiment negatiu regnant entre les empreses de l'economia més important de la zona euro va ser ressaltat pel pessimisme més marcat del sector manufacturer alemany en la història de la sèrie, que ja està present des de fa més de set anys.

Per la seva banda, França va llançar millors resultats, ja que s'han observat expansions sòlides de l'activitat total i de les noves comandes gràcies al fet que el sector manufacturer va tornar al creixement i es va unir al sector serveis en territori d'expansió. A la resta de la zona euro en el seu conjunt s'han observat pocs canvis l'agost, a causa que una sòlida expansió al sector serveis va contrarestar la caiguda de la producció manufacturera.

"La dinàmica de l'economia de la zona euro no ha canviat molt l'agost", apunten en Markit. "La manca d'un repunt ràpid enfront de la desacceleració econòmica ha afectat la confiança de les empreses enquestades", que sembla que es "preparen per a un període de contínua debilitat, i en conseqüència estan mostrant major reticència a contractar personal addicional".

Noticias relacionadas

contador