• Una delegació de funcionaris turcs viatjarà a Washington d'aquí a dos dies
liracb

La lira turca ha tornat a marcar nous mínims històrics i els bons turcs van caure mentre creix la preocupació per la disputa diplomàtica entre els Estats Units i Turquia. La lira es va enfonsar un 6% aquest dilluns abans de rebotar un 1% aquest dimarts. També el rendiment del bo de a 10 anys al país s'ha disparat fins a un màxim històric del 20%.

El tipus d'interès del bo a 10 anys turc va pujar un 19% després que el president, Recep Tayyip Erdogan, digués aquest dissabte que Turquia respondrà a les sancions dels Estats Units sobre dos dels seus ministres per l'arrest d'un sacerdot nord-americà. El fons cotitzat en borsa iShares MSCI Turkey va caure un 7,5%, el seu nivell més baix des de 2009.

El rebot de la lira turca d'aquest dimarts s’ha produït després que CNN Turquia informés que una delegació de funcionaris turcs viatjarà a Washington d'aquí a dos dies per mantenir converses. Segons CNN Turquia, els Estats Units i Turquia han arribat a acords previs sobre certs temes, encara que no ha precisat quins.

Els Estats Units han sancionat el ministre de Justícia turc, Abdulhamit Gül, i el ministre d'Interior, Süleyman Soylu, per la detenció, per part de Turquia, del pastor evangèlic Andrew Brunson, acusat de "terrorisme".

Els Estats Units acusen els dos ministres "d’exercir papers importants en les organitzacions responsables de l'arrest del pastor", segons el Departament d'Estat, i assenyala que no han vist proves que el pastor Brunson hagi fet res malament. "Creiem que és víctima d'una detenció injusta a mans del Govern de Turquia", ha declarat recentment la secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders.

Mentrestant, l'actuació del Banc Central de Turquia, que es considera controlat per Erdogan, no convenç els analistes. "La manca de voluntat per apujar els tipus d'interès és un senyal negatiu i és probable que provoqui més pèrdues en la lira", va dir Lutz Karpowitz, analista de Commerzbank, en declaracions a Bloomberg.

"El veritable problema (de Turquia) és la situació econòmica i no hi ha senyals d'independència del banc central ni de polítiques fiscals més estrictes que són necessàries per estabilitzar els preus dels actius", va assenyalar Shamaila Khan, director de renda fixa de mercats emergents d’AllianceBernstein.

Noticias relacionadas

contador