ep archivo   billetes monedas euros euro dinero 20230918135103
EUROPA PRESS - Archivo

Pagar de mitjana uns 30 euros com a mínim quan es transfereixin 100 euros. Les comissions de les transferències internacionals castiguen el consumidor i arriben a assolir el 30% de l'import a transferir, quan son quanties reduïdes, segons Asufin. En concret, les quanties oscil·len entre els 40 euros que imputa Banco Santander, fins als 20 euros de Bankinter.

Es tracta de transferències realitzades fora de la zona única de pagaments o SEPA, ja que totes les transferències a aquests països es consideren transferències nacionals seguint la seva mateixa estructura de costos.

On és el problema? Com expliquen a l'associació d'usuaris financers, el sistema de pagaments espanyol dels grans bancs aplica mínims molt elevats, que castiguen en cost especialment les transferències de petit import, com reflecteix la taula. A més, de vegades, s'hi afegeix algun cost afegit com la consulta del codi SWIFT del banc.

Les grans empreses solen minorar aquests costos per acords amb les entitats financeres amb què operen o l'ús de bancs corresponsals, però no així les petites.

COM DETECTAR LES TARIFES OCULTES?

Segons Asufin, un problema addicional és la determinació d'altres costos, sovint ocults. Com detectar-los?

En primer lloc hi ha el tipus de canvi. Només hi ha un tipus de canvi just, el del mercat. Algunes entitats i, sobretot, altres proveïdors sovint estableixen els seus propis tipus de canvi molt elevats amb un marge addicional.

En segon lloc hi ha les transferències gratuïtes. Molts proveïdors ofereixen transferències gratuïtes o amb “0% de comissió”. La veritat és que les transferències de diners internacionals 'gratuïtes' no existeixen. Perquè cada cop que envies diners, pagues alguna cosa. En molts casos, es perden diners amb aquest tipus de canvi inflat, encara que no s'anuncien tarifes per avançat.

Finalment, en tercer lloc, hi ha el cost total. El cost real d'una transferència es compon de dues coses: les tarifes i el tipus de canvi. Així que assegureu-vos de tenir clar ls dos, per evitar ensurts, expliquen des de l'associació.

contador