• Una altra de les seves demandes és augmentar les seves competències
  • Segons adverteix, Espanya s'està quedant endarrerida en l'àmbit de la competència
ep jose maria marin quemada
José María Marín QuemadaIESE

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) té diverses demandes. La primera d'elles és més llibertat en la gestió dels seus recursos, ja que asseguren que tenen "fortes" limitacions pel Govern. Una altra de les seves peticions és que se'ls doti de més competències.

El president de la CNMC, José María Marín Quemada, ha assenyalat que "no demanem més pressupost, sinó més llibertat en la gestió dels nostres recursos". A més, ha assegurat que queden moltes coses per fer, "tenim coses a corregir, però anem avançant".

D'aquesta manera, el president ha assenyalat que han de ser "forts, independents i transparents". En aquesta línia, Marín Quemada ha al·ludit a les autoritats de supervisió i competència en altres països europeus, les competències inclouen la determinació dels peatges elèctrics o la distribució de l'espectre radioelèctric.

"Ens sembla que aquest és el model correcte, som conscients que encara no ho hem aconseguit i lamentem no haver estat més actius durant aquests quatre anys per garantir als ciutadans que la seva CNMC és igual en independència i competències que altres agències europees", ha explicat durant la seva conferència al seminari La cuarta revolución. ¿Cómo afecta la agenda digital a la economía y a la industria? organitzat a la Universitat Menéndez Pelayo (UIMP) per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).

Una altra de les seves demandes és que el termini de resolució de les seves competències sigui més curt, ja que 18 mesos "em semblen massa". El president és conscient que la CNMC necessita més temps en el dia a dia, però "les empreses i els ciutadans no poden estar esperant molt més temps".

A més, lamenta que les resolucions judicials triguin diversos anys a resoldre, cosa que llasta la qualitat d'actuació dels mercats. "Hem hagut de posar més de 1.000 milions de sancions en aquests anys i és lamentable que les empreses diguin 'val' però després hàgim d'esperar força anys que el procediment judicial es produeixi i finalment paguin les sancions", ha lamentat.

El president de la CNMC ha defensat també que els peatges elèctrics "no són un instrument polític", per la qual cosa creu que no hauria de ser el Govern que establís els seus preus. Així, ha recordat que en altres països europeus, la competència sobre peatges la té una agència independent. "El Govern té moltes tasques complicades de tirar endavant, els peatges no ho són des del meu punt de vista", ha argumentat.

Per això, ha afirmat que hauria de ser la institució que presideix que hauria d'encarregar de regular el preu de l'electricitat, el que garantiria que es fes sota criteris "estrictament tècnics" i no com a "instrument polític".

LA LLUITA DE TAXISTES AMB ÜBER I CABIFY

Davant la lluita que tenen els taxistes contra Über i Cabify, Marín Quemada ha apuntat que celebra que entrin nous agents a aquest sector, però ha puntualitzat que cal regular-lo.

El president de la CNMC considera que les noves plataformes de vehicles amb conductor (VTC) no han de prohibir, sinó que el sector del taxi ha d'adaptar-s’hi i la regulació s’ha de modificar perquè compleixin amb les seves obligacions. Ha reconegut que alguns sectors "creuen que cal respondre amb prohibicions". "Creiem que cal respondre amb modificacions normatives que permetin a les empreses complir amb els seus impostos i obligacions amb naturalitat", ha explicat.

Noticias relacionadas

contador