• Constataran la manca d'avenços en les negociacions del Brexit
dolors montserrat

Els Vint-i-set tindran aquest dimarts la primera "discussió política" sobre la futura seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), a la qual aspira Barcelona, ​​com a última etapa formal del procés abans que el 20 de novembre decideixin la ubicació d'aquesta agència i de l'Autoritat Bancària Europea (EBA) quan deixin Londres a causa del Brexit. Amb la crisi catalana en ple apogeu, el conflicte entre l'Estat i la regió, que no s'havia tingut en compte en avaluacions anteriors, pot ara cobrar protagonisme.

El debat tindrà lloc al consell de ministres d'Afers Generals de la UE que se celebrarà a Luxemburg sense la presència del Regne Unit i en què també faran balanç de l'estat de les negociacions del Brexit, que segons Brussel·les es troben en "punt mort" per les diferències sobre la factura de sortida.

En la valoració de l'Executiu comunitari prèvia no va pesar el desafiament independentista a Catalunya, perquè segueix sent un assumpte que la UE considera "intern"

La Comissió Europea va publicar el passat 30 de setembre la seva avaluació de les 19 ciutats europees que volen albergar l'EMA i de les vuit que s'han ofert per acollir l'EBA, però no va establir cap classificació de les candidates ni descartar perfils.

L'anàlisi de Brussel·les es va limitar a examinar les candidatures a partir dels sis criteris "tècnics" i "objectius" i va certificar que compleixen amb aquestes exigències mínimes. Aquest document servirà com a base per a la discussió a Vint-i-set encara que s'espera que cada delegació faci valer els punts que consideren que han de pesar més.

En la valoració de l'Executiu comunitari no va pesar el desafiament independentista a Catalunya, perquè segueix sent un assumpte que la UE considera "intern" i que no té relació amb els criteris "tècnics" avaluats, encara que sí que podria sortir durant la discussió a nivell política.

Els ministres tampoc podran tenir en compte altres informes com les enquestes realitzades per la mateixa EMA sobre les destinacions favorites dels seus aprox. 900 empleats, segons han advertit fonts europees, ja que "està molt clar que no forma part dels criteris objectius" pactats pels líders de la UE.

POCS AVENÇOS EN NEGOCIACIÓ DEL BREXIT

La resta de la sessió dels ministres a Luxemburg es dedicarà a analitzar l'estat de les negociacions per pactar el divorci del Regne Unit de la Unió Europea, en les quals la falta d'avenços impedirà els mandataris de la UE obrir la segona fase de les converses durant la seva cimera de finals d'aquesta setmana.

Al seu lloc, els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a 27 es faran ressò de les conclusions del negociador europeu, Michel Barnier, després de la cinquena ronda de contactes que va concloure la setmana passada sense èxits de calat.

Les tres prioritats de la primera fase, les condicions del divorci, continuen obertes, tot i que hi ha hagut certs avenços pel que fa a les garanties per als drets dels ciutadans i la frontera irlandesa.

Les diferències sobre la factura de sortida que Londres haurà d'assumir per la sortida del bloc són el principal escull, ja que fins ara les parts ni tan sols han aconseguit abordar l'assumpte a la taula de negociacions i segueix relegada a discussions de tipus "tècnic".

En qualsevol cas, s'espera que els líders europeus deixin per al mes de desembre l'avaluació de progressos per passar a la segona fase, la qual cosa permetria abordar el període de transició que reclama Londres i començar a dibuixar el marc futur de les relacions.

La UE a 27 rebutja de ple fer aquest pas mentre segueixin obertes les prioritats, però s'espera que sí que donin el seu vistiplau a iniciar "converses internes" per començar a definir el que els Estats membres pensen i esperen del període transitori i de les relacions futures, d'acord amb les primeres versions de la declaració que adoptaran divendres.

Noticias relacionadas

contador