• L'economia espanyola va registrar al setembre una capacitat de finançament per import de 22.900 milions d'euros
ep monedas moneda billete billetes euro euros capital efectivo metalico

La balança per compte corrent, que mesura els ingressos i pagaments a l'exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències, va registrar un superàvit de 12.700 milions d'euros entre gener i setembre d'aquest any, fet que suposa una caiguda del 5,2% respecte al mateix període de l'any anterior, segons l'avanç publicat aquest dimarts pel Banc d'Espanya.

El descens del saldo positiu de la balança per compte corrent registrat durant els nou primers mesos de l'any s'explica pels menors superàvits tant de la balança de béns i serveis com del compte de capital.

En concret, el superàvit de la balança de béns i serveis es va situar als 25.400 milions d'euros, per sota dels 27.100 milions registrats durant el mateix període de l'any anterior. Dins d'aquesta, el turisme i els viatges van ampliar, en canvi, el seu superàvit fins als 33.300 milions, enfront dels 30.000 milions dels nou primers mesos de 2016.

Per la seva banda, la balança de rendes primària (rendes de treball, de la inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) i secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, etc.) va registrar un dèficit de 12.600 milions d'euros, inferior als 13.700 milions del mateix període de l'any anterior.

El saldo del compte de capital va mostrar fins al setembre un superàvit de 1.100 milions d'euros, inferior als 1.700 milions obtinguts durant els nou primers mesos de l'any passat.

Així, el saldo agregat dels comptes corrent i de capital, que determina la capacitat o necessitat de finançament de l'economia, va ser positiu fins a setembre i es va situar als 13.3800 milions d'euros, encara per sota dels 15.100 milions del mateix període de l'any anterior.

En termes acumulats durant els últims dotze mesos, l'economia espanyola va registrar al setembre una capacitat de finançament per import de 22.900 milions d'euros, per sota dels 24.200 milions d'euros acumulats en el conjunt de 2016.

SORTIDA DE CAPITALS

D'altra banda, fins a setembre van sortir d'Espanya 60.300 milions d'euros per compra d'actius, desendeutament i desinversions, una mica per sota dels 61.000 milions que van sortir durant el mateix període de l'any anterior.

La sortida o entrada de capitals és un saldo que resulta de tenir en compte el que els residents espanyols inverteixen fora del país i el que els estrangers destinen a Espanya durant aquest mateix període.

Segons explica el Banc d'Espanya, aquests fluxos estan condicionats per l'efecte de les polítiques monetàries del Banc Central Europeu (BCE), que provoquen un "excés de liquiditat" que es filtra cap a l'exterior i augmenta així les inversions dels espanyols i redueix al seu torn el seu endeutament.

Noticias relacionadas

contador