ep el vicepresidente segundo del gobierno pablo iglesias durante su comparecencia en el senado
Jesús Hellín - Europa Press

El vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, s'ha mostrat aquest dijous convençut que les grans fortunes d'Espanya estan "desitjant" pagar més impostos per fer un exercici de "patriotisme fiscal" i, per això, ha defensat que la "taxa de reconstrucció" que proposa Unides Podem perquè els que més en tenen, contribueixin més a les arques públiques a través dels impostos, és un "consens social".

Així ho ha assegurat en la seva compareixença a la Comissió de Drets Socials del Senat, en la qual ha defensat que el programa de l'Executiu de coalició, amb mesures com l'augment de la progressivitat fiscal o l'Ingrés Mínim Vital, "constitueix una base política idònia" per dur a terme les tasques de reconstrucció, una vegada se superi la pandèmia del coronavirus.

A la seva intervenció inicial, Iglesias ha afirmat que la crisi de la COVID-19 està actuant "com un element revaloritzador de les metes i objectius" d'aquest programa de govern que PSOE i Unides Podem van acordar per a conformar la coalició.

"CONSENSOS TRANSVERSALS"

En aquest sentit, el líder de Podemos ha assenyalat que encara que aquests objectius abans podien ser "propis d'un programa de dos partits polítics progressistes", ara, arran de la crisi de la COVID-19, "són consensos transversals que comparteix tota la ciutadania del nostre país, hagi votat al partit que hagi votat".

Entre els "consensos" que, al seu judici, han de tenir-se en compte en el procés de reconstrucció, i que ja s'incloïen com a objectius de l'acord programàtic de la coalició, Iglesias ha destacat l'Ingrés Mínim Vital que s'aprovarà aquests propers dies, o la necessitat de reforçar els serveis socials i "la justícia fiscal", amb la creació, en concret, d'aquesta "taxa de reconstrucció" que defensa Unides Podem perquè les grans fortunes paguin més impostos.

"Avui és un consens social que són necessaris instruments com una Taxa de Reconstrucció que faciliti a les grans fortunes, que ho estan desitjant, poder exercir la seva solidaritat amb Espanya, aportant recursos directament a les arques públiques", ha afirmat. A més, ha afegit que no creu que "a ningú que tingui més d'un milió d'euros li suposi cap problema un exercici de patriotisme fiscal, sobretot quan és el que, al seu judici, "està demanant el conjunt de la nostra societat".

Referent a això, el vicepresident ha lamentat que "els impostos no són prou progressius" i que "Espanya arrossega un desavantatge d'uns quants punts respecte a Europa en matèria de justícia fiscal". "Això podria millorar-se introduint reformes en el tracte desigual que ara tenen les rendes de treball i les rendes del capital. Es podrien, també, modificar alguns privilegis fiscals, inacceptables en una democràcia avançada, ja que actualment són les grans empreses i les rendes més altes les que se'n beneficien principalment", ha afirmat.

"LA MÀ DEL GOVERN ESTÀ ESTESA"

Quant al procés de reconstrucció en conjunt, Iglesias ha assenyalat que no és el Govern el que ha d'"encapçalar" aquesta tasca, sinó tot el país, incloses totes les forces polítiques, institucions territorials i organitzacions de la societat civil. "La mà del Govern està estesa", ha emfatitzat.

Així mateix, ha defensat que aquest Pla de Reconstrucció, que es començarà a abordar ja a la comissió creada al Congrés per a tal fi, ha d'avançar en la direcció de "reconstruir l'espai comú, els serveis públics i els dispositius de protecció social". "Les polítiques centrades en el reforç dels Drets Socials i la cohesió social han de ser un element central del procés de Reconstrucció que hem de posar en marxa", ha emfatitzat.

Noticias relacionadas

contador