• Un any abans, el pes de les hipoteques a tipus fix va ser només del 7,2%
  • La recerca de seguretat i l'oferta dels bancs impulsen el pes d'aquest tipus de contractes
hipotecas

Els tipus d'interès més baixos de la història segueixen oferint canvis en la configuració del mapa financer espanyol. Un dels més sensibles per a les llars arriba a les hipoteques, que estan registrant uns comportaments sense precedents.

El 19,6% de las hipotecas constituidas en mayo se hizo a tipo fijo, el porcentaje más alto de siempre

Així ho confirmen les últimes dades. Segons les xifres publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 19,6% de les hipoteques constituïdes el maig es va fer a tipus fix, el percentatge més alt de sempre. La perspectiva temporal permet entendre millor la rellevància d'aquest any: al maig de 2015, aquesta proporció es va limitar al 7,2%. És més, aquest a prop el 20% supera gairebé en 5 punts percentuals la dada d'abril, situat en el 14,8%, que ja va suposar un rècord.

D'aquesta manera, i encara que el domini de les hipoteques a tipus variable -el 80,4% restant- segueix sent incontestable, els contractes a tipus fix continuen obrint-se pas en un mercat en el qual sempre han tingut una presència residual.

Llegiu també: La firma de hipotecas sobre viviendas aumenta un 34,1% en mayo respecto a 2015

Aquest canvi de tendència es recolza en dos motius principals. El primer, la renovada aposta dels bancs per aquestes hipoteques, que donen més previsibilitat al seu negoci en un context de baixos tipus d'interès i en el qual l'euribor a 12 mesos, que és la referència fonamental per a les hipoteques variables, es troba en negatiu. I el segon, el desig dels clients d'aprofitar aquesta situació per 'caçar' uns tipus fixos del 2% o fins i tot per sota per a les seves hipoteques.

"Cada vegada són més els ciutadans que es decanten per tipus fixos, en un exercici de prudència per part dels contractants i de nova estratègia comercial per part del sector bancari", confirma Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista, per valorar aquesta evolució.

Llegiu més:

Com ha sortit l'EPA? Aquí tens les 10 xifres que t'ho expliquen

El paro se reduce en 216.700 personas hasta el 20%, pero cae menos que en 2015

Hipotecas: ¿Es el mejor momento para pedir una?

¿Cuántos años de sueldo necesitan los españoles para pagar una vivienda?

¿Por qué hay que comprar una vivienda en estos momentos?

¿Cuánto se tarda en vender una casa en España?

¿Cómo elegir la hipoteca que mejor se adapte a tus intereses?