• El ministre espanyol competeix amb el governador del Banc Central Irlandès (ICB), Philip Lane
ep ruedaprensaluisguindosministerio
EUROPA PRESS

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, confia cegament en les seves possibilitats per aconseguir la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE), un càrrec que ara ocupa el portuguès Victor Constancio però que quedarà lliure el 31 de maig. Guindos s'ha mostrat "optimista" respecte a la seva candidatura després d'haver defensat davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, i ha afirmat que Espanya tindrà els suports "suficients" per aconseguir el lloc.

La decisió final s'adoptarà per majoria qualificada de 14 països (el 65% de la població) al Consell Europeu del 22 i 23 de març

En declaraciones a los periodistas antes de intervenir en el Pleno del Congreso para debatir sobre el proyecto de Ley reguladora de los contratos de crédito inmobiliario, Guindos ha explicado que su comparecencia de este miércoles fue una "reunión informal" y que, tras ella, el presidente de la Comisión de Economía del Parlamento tiene que trasladar una opinión al Presidente del Eurogrupo.

En declaracions als periodistes abans d'intervenir al Ple del Congrés per debatre sobre el projecte de Llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliari, Guindos ha explicat que la seva compareixença d'aquest dimecres va ser una "reunió informal" i que, després, el president de la Comissió d'Economia del Parlament ha de traslladar una opinió al president del Eurogrup.

"L'important és el que passi a l'Eurogrup i l'Ecofin (Consell de Ministres d'Economia i Finances) de la setmana que ve", previstes per als dies 19 i 20, respectivament, ha indicat el ministre, que segons Europa Press ha tornat a insistir que "amb els suports es compta, però no s'expliquen".

En qualsevol cas, ha assegurat que es manté "optimista" respecte a les opcions de la seva candidatura al càrrec de vicepresident del BCE i ha reiterat que Espanya "tindrà els suports suficients" per aconseguir el lloc en substitució del portuguès Vitor Constancio, el mandat del qual finalitza el 31 de maig d'aquest any.

L'encara titular d'Economia ha explicat que el Parlament Europeu traslladarà ara la seva opinió al president de l'Eurogrup, després de la reunió "informal" d'ahir durant la qual assitien part dels coordinadors dels grups, si bé, "l'important" es produirà la setmana que ve a l'Eurogrup i l'Ecofin, fins a la presentació oficial del candidat al Parlament Europeu, que serà "a finals de febrer o primers de març".

Guindos competeix amb el governador del Banc Central Irlandès (ICB), Philip Lane, per accedir a la vicepresidència del BCE. Així, després de la reunió a porta tancada de la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, el proper 19 de febrer l'Eurogrup haurà de decidir el candidat que proposa al Consell Europeu. L'endemà, 20 de febrer, els ministres d'Economia i Finances de la UE reunits durant l'Ecofin emetran una recomanació del candidat seleccionat per l'Eurogrup i l'ha d'elevar al Consell Europeu.

Abans d'arribar al Consell de Govern, els candidats hauran de comparèixer a la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, que emetrà una proposta al plenari i aquest al seu torn ha de dictar un dictamen no vinculant. El Consell de govern del BCE també ha d'emetre una opinió no vinculant.

Finalment, després de les consultes no vinculants amb el Parlament Europeu i el BCE, els caps d'Estat i Govern de la UE han d'adoptar formalment el nomenament, per majoria qualificada de 14 països (el 65% de la població) durant una reunió del Consell Europeu de els propers 22 i 23 de març.

Si Guindos resulta elegit presentarà "immediatament" la seva dimissió el dia 23 de març. El candidat elegit s'incorporarà a la vicepresidència del BCE el proper 1 de juny, en substitució del portuguès Vitor Constancio.

Noticias relacionadas

contador