• Demana major igualtat entre homes i dones a les institucions europees... i al Banc d'Espanya
ep luisguindos 20170218150802
COMISIÓN EUROPEA

Luis de Guindos ha acudit aquest dimarts a la seva última reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin). El titular d'Economia espanyol ha estat elegit per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) a partir de l'1 de juny, per la qual cosa els seus dies com a ministre del Govern de Mariano Rajoy estan comptats. Des de Brussel·les, Guindos ha assegurat que el seu successor, del qual diu que no sap si serà home o dona, es trobarà un entorn econòmic molt més favorable que aquell amb el qual ha hagut de lidiar ell durant aquests anys.

Guindos, sobre el seu successor: "Estic convençut que la persona escollida coneixerà bé l'entorn comunitari i el seu funcionament"

"El meu successor no es trobarà amb cap Troica en cap país", ha destacat Guindos durant la roda de premsa que ha ofert després de la reunió de l'Ecofin, que també ha donat vistiplau perquè el ministre espanyol agafi les regnes de la vicepresidència del banc central un cop acabi el mandat del portuguès Vítor Constancio. Però no ha estat aquesta l'única referència al camí més clar que es trobarà la persona que assumeixi la cartera d'Economia un cop formalitzi la seva decisió, cosa que farà durant els pròxims dies, tot i que Guindos no ha volgut concretar-ne la data.

De fet, l'encara ministre ha presumit de la millor situació en què es troba Espanya, encara que ha reconegut que el seu successor tindrà feina per davant. "Sóc plenament conscient que malgrat l'esforç, encara hi ha problemes que podrien reobrir les ferides", ha dit Guindos, referint-se expressament a l'elevada taxa d'atur, de més del 16%, i dels elevats nivells de deute públic, que està al 98,1% del PIB. "Som més resistents? Sí, però una altra cosa és que no estigui tot fet", ha insistit.

La seva dimissió arribarà durant els pròxims dies, tot i que ha assenyalat que primer vol parlar amb el president del Govern perquè "ha de fer un ajust". "No sé ni qui em substituirà, ni m'ha demanat assessorament", ha confirmat Guindos, que ha dit que Rajoy "sap perfectament quins són els requisits" que ha de complir el nou ministre d'Economia i que "farà l'elecció correcta, com sempre". Això sí, ha aprofitat per donar-li un consell, sigui qui sigui: "Li diria que entengui els plantejaments a Brussel·les, on les decisions es prenen per consens, que vivim un moment que no és dolent i cal aprofitar-ho. Estic convençut que la persona triada coneixerà bé l'entorn comunitari i com funciona", ha avançat Guindos.

Així mateix, el ministre ha assegurat que "no hi ha hagut contrapartides" per la seva elecció per a la vicepresidència del BCE, que respon a la necessitat que Espanya recuperés la posició perduda a les institucions europees. "Per a mi va ser un trauma la pèrdua d'aquesta posició a l'any 2012. Tornar al BCE era la prioritat d'Espanya", ha reconegut Guindos, que ha afirmat que el seu nomenament és un "pas important", tot i que creu que el nostre país ha de tenir "molt més pes" a Europa.

I ha remarcat que malgrat ser un home que portarà el càrrec de vicepresident, tot i que el Parlament Europeu havia reclamat candidates femenines -que no van arribar a presentar-se, atès que la terna era cosa de dos fins que aquest dilluns el rival de Guindos, l'irlandès Philip Lane, es va retirar-, ell defensa la "igualtat de gènere". "Això s'ha de concretar en decisions durant els propers mesos. Quedaran vacants quatre llocs al BCE, tots homes, i és important que es fomenti la igualtat de gènere", ha assenyalat. "Cal afavorir la igualtat de gènere, no només al BCE, en molts altres llocs, a Banc d'Espanya per exemple", ha insistit.

NORMALITZACIÓ DE LA POLÍTICA MONETÀRIA

Guindos ha aprofitat aquesta compareixença per començar a 'exercir' de cara al seu nou càrrec. Encara que no ha volgut fer comentaris expressos sobre la política monetària del BCE, sí que ha deixat clar que "hi ha recuperació econòmica a Europa" i que el mandat del banc central és aconseguir que la inflació se situï per sota, però pròxima, al 2% . "Les mesures extraordinàries eren per a temps extraordinaris i en circumstàncies extraordinàries", ha indicat el ministre, que ha assenyalat que "si aconseguim aquests nivells d'inflació, això implicarà que els tipus d'interès nominals estaran baixos", i això pot significar que "les mesures no convencionals deixin de ser no tan convencionals, i comencin a ser més usuals", donant a entendre que la normalització de la política monetària arribarà d'aquí a poc.

"Cal valorar un conjunt de qüestions, però "la normalització ha d'anar compassada amb la recuperació econòmica", ha assenyalat també Guindos, que ha dit que "hi ha alguns precedents en què es van prendre decisions des del punt de vista dels tipus de interès que no van ser congruents amb el moment econòmic, però la recuperació a Europa ara és més sòlida. El BCE tornarà a encertar", ha augurat.

Noticias relacionadas

contador