ep el president de caixabank jordi gual durant la presentacio de resultats del 2018
Enrique Palomares - Europa Press - Archivo
5,13€
  • 0,01€
  • 0,27%

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha descartat aquest dimarts que la banca vagi a començar a cobrar als particulars pels dipòsits el 2020. Ho ha fet durant la seva intervenció en un acte a Madrid, que ha aprofitat per demanar diàleg a Catalunya perquè les tensions no es cronifiquin.

El banquer ha estat contundent en ser preguntat sobre els dipòsits, un assumpte que centra part del debat al sector, juntament amb els tipus d'interès. Gual sap que aquest tema preocupa els petits estalviadors, sobretot després que algunes entitats hagin reconegut que no descarten cobrar als particulars, però ha volgut tancar els dubtes. Preguntat per si els bancs espanyols començaran a cobrar als petits estalviadors pels dipòsits el 2020, el president de CaixaBank s'ha limitat a negar-ho.

Com s'ha dit, la banca ha d'adaptar el seu model de negoci i estructura de costos "sense deixar de remar ni un sol instant", al temps que la política fiscal ha d'"assumir el seu rol" i posar-se en marxa reformes estructurals. "És urgent dissenyar una estratègia de sortida que eviti la cronificació d'aquesta situació de tipus negatius; cal replantejar aspectes del marc d'actuació de la política monetària i és convenient atorgar un major pes en les decisions de política monetària a les consideracions relatives a la situació financera, a més dels objectius d'inflació: no hauríem d'intentar assolir l'objectiu d'inflació del 2% a qualsevol preu", ha postil·lat el directiu.

Tot i que ha reconegut que els tipus d'interès negatius han ajudat a estabilitzar la situació econòmica durant la crisi financera, també ha assegurat que el marge de la política monetària "està esgotat" i l'estímul addicional que pot oferir és "escassíssim", ja que el que frena la inversió no són els tipus, sinó la incertesa geopolítica.

"És el món a l'inrevés: el deutor cobra interessos i el prestador els paga. Hem arribat a aquest punt perquè la zona euro ha espremut al màxim la política monetària, l'absència d'una autoritat fiscal europea que complementi la política monetària ha obligat a aquesta última a realitzar uns esforços extraordinaris", ha explicat.

De fet, Gual ha assegurat que moltes famílies poden respondre a un tipus més baix augmentant l'estalvi i gastant menys, cosa que pot tenir un efecte contractiu en l'economia. Per això, ha advertit que això podria provocar la recerca de rendibilitats lligades a "una major assumpció de riscos i posant en qüestió la sostenibilitat financera".

DEURES PER AL PROPER GOVERN

Pel que fa a la possibilitat que el pròxim govern imposi un impost a la banca o l'anomenada 'taxa Tobin', el president de CaixaBank ha destacat la importància que la política fiscal "sigui prudent", tingui en compte el teixit productiu i la càrrega impositiva es reparteixi de manera equilibrada entre tots els sectors.

"Crec que la banca contribueix de forma significativa als pressupostos nacionals i que s'ha de mantenir aquest grau d'harmonia perquè siguin tots els sectors econòmics els que contribueixin al pressupost. És importantíssim que al sector públic es mantingui l'equilibri pressupostari entre impostos i despeses", ha sostingut.

També ha aprofitat per fer una crida al diàleg entre les forces polítiques i socials per intentar solucionar les tensions polítiques i socials a Catalunya, si bé ha apuntat que el seu impacte en l'economia i l'empresa no serà preocupant mentre no es cronifiquin en el temps. "Hem viscut moments difícils durant els últims anys. Fem una crida al diàleg, perquè sens dubte aquestes dificultats, aquestes tensions no afavoreixen el desenvolupament", ha assenyalat Gual, que ha remarcat que l'entitat que presideix té un compromís absolut amb tots els territoris en què opera i advoca per promoure el diàleg i el progrés social a través de la confrontació d'alternatives polítiques dins de la llei.

Noticias relacionadas

contador