ep pisomadrid
EUROPA PRESS - Archivo

El Ministeri de Foment ha demanat a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que avanci l'elaboració de l'estadística sobre preus de lloguer, prevista en l'avantprojecte del Pla estadístic nacional 2021-2014, enfront de la forta pujada que ha experimentat en gairebé tot Espanya, especialment en grans ciutats com Madrid i Barcelona, ​​i el problema d'accés a l'habitatge que això ha generat en les capes més desfavorides de la societat.

La carta remesa el dia 15 de gener, a la qual ha tingut accés Europa Press, s'envia diverses setmanes després de l'aprovació del reial decret llei sobre mesures de lloguer d'habitatge, que finalment no inclou cap proposta per limitar l'avanç dels preus als mercats més tensats, com sí figurava a l'acord pressupostari subscrit entre el Govern i Podem.

No obstant això, aquesta iniciativa de Foment, que de moment no veu clara la possibilitat de limitar els preus, es pot interpretar com un primer pas del Ministeri per conèixer amb exactitud com està el mercat de lloguer mitjançant fonts oficials i, a partir d'aquí, adoptar les mesures que consideri necessàries.

Actualment no existeixen estadístiques oficials sobre el preu del lloguer d'habitatge i les dades de les quals es disposen les aporten els principals portals immobiliaris.

La missiva, signada per la secretària general d'Habitatge, Helena Beunza, i adreçada al director general de Coordinació i Estadística de l'INE, Miguel Ángel de Castro, sol·licita a l'organisme estadístic, dependent del Ministeri d'Economia, que "sense desmerèixer la rellevància d'altres estadístiques", doni "la màxima prioritat" a l''Estadística de lloguer d'habitatges no destinats a finalitats turístiques', prevista al Pla Estadístic 2021-2014, desagregada per territoris i amb la periodicitat que permeti comprovar la seva evolució espai-temporal.

Així mateix, Foment considera que, de forma complementària, és urgent la necessitat d'aprofundir en una visió integrada del problema de l'habitatge a través de la vinculació amb determinades variables que reflecteixin la situació social i econòmica de les llars, amb la finalitat que pugui servir de base per determinar "zones de mercat on hi ha una major pressió alcista i una reducció de l'oferta de lloguer assequible".

FOMENT OFEREIX SUPORT TÈCNIC A L'INE

Segons el Ministeri, la situació d'"extrema necessitat i la rellevància d'aquesta matèria", que ha justificat l'aprovació del reial decret llei de mesures urgents en matèria de lloguer, justifica que, tot i que l'esmentada característica està prevista al pla 2021-2024, s'adoptin les mesures necessàries per disposar-ne abans d'aquest període. Per a això, Foment ofereix a l'INE el "suport tècnic" que necessiti, com a responsable de l'execució de les polítiques del Govern en matèria d'habitatge.

Podem ja ha anunciat que votarà en contra del decret de lloguer d'habitatge, que es votarà demà dimarts al Congrés dels Diputats, en no incloure una limitació dels preus a les zones més tensades del país. Així, exigeixen un nou decret per fixar un mecanisme que permeti a les entitats locals actuar davant l'alça dels preus del lloguer, tal com havien pactat a l'acord pressupostari amb el Govern.

Noticias relacionadas

contador