ep rebajas 20200513144302
GOBIERNO DE ARAGÓN - Archivo

El pessimisme s'ha apoderat del comerç. Les rebaixes, que ja han començat, podrien no ser la taula de salvació que espera el sector, molt tocat per la crisi que ha provocat la pandèmia de coronavirus. La Confederació Espanyola de Comerç (CEC) ha alertat d'una caiguda de la facturació d'entre el 20% i el 30% durant la primera setmana de rebaixes respecte a les xifres de l'any passat, i avisa que això pot acabar amb el tancament de molts negocis.

I és que, malgrat la reactivació de les activitats i el retorn a la 'nova' normalitat, les xifres de vendes dels petits i mitjans comerços segueixen lluny dels nivells pre Covid-19. Segons una enquesta de la CEC, la primera setmana de rebaixes s'ha registrat una caiguda de la facturació que en alguns casos arriba fins al 30%, encara que hi ha variacions importants segons províncies i sectors d'activitat, de manera que fins i tot arriba al 50% als "territoris més dependents del turisme".

"La campanya de rebaixes no servirà per pal·liar la difícil situació que viu el sector del comerç, i només li donarà un respir temporal dinamitzant el consum i reactivant les vendes de manera puntual", remarca la CEC, que insisteix, com ja ha fet en d'altres ocasions, que l'avançament de les rebaixes i els agressius descomptes a les grans superfícies, accentuats enguany per l'atípica situació del comerç després de més de dos mesos i mig tancats, tampoc no han ajudat.

Tal com explica Pedro Campo, president de la CEC, "les poques vendes que s'estan produint als petits comerços es fan amb descomptes molt agressius; els comerciants necessiten eliminar l'estoc i ho fan amb molt poc marge de benefici. És pa avui i fam demà", ha dit.

L'estudi que ha realitzat aquesta organització situa la despesa mitjana per persona durant les rebaixes en 90 euros, i remarca que per sectors, el més afectat per la caiguda de la facturació serà el tèxtil i el de calçat.

ALLAU DE TANCAMENTS

Pel que fa a ocupació d'aquest sector, entre desembre de 2019 i juny de 2020 el comerç minorista va experimentar una caiguda en el nombre d'afiliats del 4,3%, entre el règim general i el d'autònoms. "I la situació a final d'any no millorarà", diu la CEC, que preveu una cascada de tancaments ja que des que es va aixecar l'estat d'alarma, el 10% de botigues del petit comerç no ha arribat ni a obrir, i s'hi sumarà un 10% que tancarà d'aquí a final d'any.

Això suposa que, "sense ajudes urgents i específiques per al sector, el 20% dels comerços situats a peu de carrer tancarà les portes d'aquí a desembre, un percentatge que arriba fins a l'alarmant xifra del 50% en el cas dels petits i mitjans comerços situats en locals de centres comercials", afirma la Confederació.

Per això reclama "adoptar una sèrie de mesures per salvar al sector". Entre les seves propostes, la CEC sol·licita que s'adoptin "mesures de suport fiscal i financer que garanteixin la liquiditat als comerços, l'ajornament del pagament del deute tributari i suspensió del pagament de tributs, la reducció dràstica del recàrrec d'equivalència o garantir les mateixes normes de funcionament per a tots els operadors de comerç, amb independència que el canal de venda sigui offline o online".

A més, considera fonamental "possibilitar la tramitació de nous ERTO en funció a l'evolució i fases del desconfinament, amb la finalitat de garantir la sostenibilitat i l'ocupació de les empreses".

Noticias relacionadas

contador