European Central Bank (ECB) president Mario Draghi

Les economies europees s'han tornat vulnerables als efectes de la guerra comercial internacional i a les condicions financeres, aspectes que els afecten "de manera desproporcionada", assegura el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi.

Això és a causa de l'alta dependència que té Europa del comerç exterior, ja que els països s'han especialitzat cada vegada més en certes indústries, cosa que pot haver fet estar més exposat als xocs específics de certs sectors, com el de la fabricació d'automòbils.

"En alguns països, per exemple, les exportacions de vehicles representen gairebé el 30% del total de les exportacions manufactureres, cosa que les fa més vulnerables a l'amenaça d'augmentar els aranzels dels automòbils". A més, Draghi, durant una conferència a Frankfurt, ha expressat que "l'efecte dels aranzels podria ampliar-se, ja que una gran part dels productes creuen les fronteres diverses vegades durant el procés de producció".

Draghi creu que "l'efecte dels aranzels podria ampliar-se, ja que una gran part dels productes creuen les fronteres diverses vegades durant el procés de producció"

Però els vents en contra als quals s'enfronten la majoria de les economies europees també podrien ser el resultat de "canvis en el panorama financer internacional". "Si bé, molts països de la regió han millorat els seus saldos de compte corrent durant els últims anys, poden seguir sent vulnerables a les canviants condicions financeres externes a causa de la seva dependència en finançament estranger", ha dit.

El president del BCE considera que "calen esforços polítics sostinguts per mantenir un camí de convergència estable", per la qual cosa els països necessiten trobar "noves formes d'impulsar el creixement" per "créixer davant els seus vulnerabilitats".

Així, ha destacat com el principal repte a llarg termini "avançar cap a un model de creixement i finançament més equilibrat, que depengui més de la innovació nacional i d'una major despesa en inversions del que ho ha estat fins ara". Per això, afegeix, "és necessari un alt nivell de qualitat institucional per aprofitar al màxim els beneficis del mercat únic i mantenir les estructures econòmiques sòlides necessàries per a la resistència de la moneda única".

Draghi ha conclòs dient que la Unió Europea "ha estat una font de creixement i una àncora d'estabilitat". Durant aquesta conferència participen també la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, i el vicepresident del BCE, Luis de Guindos.

Noticias relacionadas

contador