ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva comparece en comision
Eduardo Parra - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que l'ingrés mínim vital que aprovarà el Consell de Ministres la setmana vinent, tal com va avançar aquest dissabte el president Pedro Sánchez, oscil·larà entre els 461 i 1.100 euros. També ha dit que el Govern no retallarà les pensions per pal·liar l'impacte econòmic derivat de la crisi del Covid-19 i que es continuarà avançant en la reforma laboral "quan escaigui".

Escrivá, en una entrevista a 'El Periódico', afirma que no veu cap motiu per pensar que es pugui aplicar una retallada de les pensions per alleujar les tensions motivades pel coronavirus.

"No veig cap raó per pensar-ho. En cap cas. El compromís del Govern és mantenir el poder adquisitiu de les pensions i no veig cap raó per la qual la situació actual hagi de modificar-ho", explica el ministre.

Quant a la reforma de les pensions, assenyala que s'ha de tornar a reunir el Pacte de Toledo, que, en la seva opinió, estava "molt a prop" d'un acord, encara que afirma que ara les prioritats han canviat per la pandèmia i que quan es pugui es reprendrà el treball i es fixarà un calendari.

Així mateix, el titular de la cartera d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions confirma el compromís de l'Executiu de derogar la reforma laboral que va impulsar el PP, però indica que això es farà "quan escaigui".

"El compromís és aquí i algunes de les mesures ja s'han adoptat. Quan escaigui es continuarà avançant", assenyala, al mateix temps que afegeix que l'actualitat està determinada per l'emergència de la crisi del coronavirus.

Per això, ressalta la importància de donar suport "d'una forma molt intensa" tant a treballadors com a empreses, "protegint les seves rendes i donant mecanismes de flexibilitat com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per ajudar en el necessari reajustament del capital i el treball davant una realitat nova i exigent".

TAXA A GRANS FORTUNES

D'altra banda, Escrivá subratlla que l'aplicació d'una eventual taxa a les grans fortunes té una capacitat recaptatòria "bastant reduïda" i assenyala que el Govern té un pla pressupostari a quatre anys en què es recullen els seus compromisos impositius.

El ministre destaca que s'ha demanat a l'Autoritat Fiscal una "anàlisi en profunditat" en el qual s'estan avaluant 60.000 milions de beneficis fiscals i afirma que l'"altre focus" es concentra en la fiscalitat mediambiental.

Respecte a l'increment del deute i el dèficit per la crisi de la Covid-19, indica que l'impacte dependrà molt de la durada d'aquesta crisi, per la qual cosa advoca per definir una senda "ambiciosa i creïble" de consolidació i de retorn a uns nivells de deute "més sostenibles"

A més, apunta que la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels autònoms està previst que es mantingui fins que finalitzi el mes en què acabi l'estat d'alarma (juny) i que després es farà com en el cas dels ERTO i s'anunciaran els sectors que poden mantenir un "tracte especial".

Quant a l'ingrés mínim vital que, el Govern aprovarà aquesta setmana, Escrivá subratlla que la renda d'arrencada per a un sol adult serà l'equivalent a la prestació no contributiva de la Seguretat Social, que en l'actualitat és de 395,60 euros i 14 pagues. Però el nou ingrés es distribuirà en 12 pagues, amb la qual cosa el nivell inferior de l'ingrés mínim vital que es garantirà serà de 461 euros per al cas d'una llar formada per un adult.

"No està tancat, però en el major dels casos l'ingrés garantit estarà en tot cas per sota del salari mínim interprofessional, que ara és de 950 euros per 14 pagues (1.108 euros si es reparteix en 12 pagues). La garantia de l'ingrés mínim vital se situarà així entre 461 i una mica menys de 1.100 euros al mes", va puntualitzar.

Noticias relacionadas

contador