WallStreet-1

L’informe d'ocupació dels Estats Units ha posat de manifest la creació de 292.000 llocs de treball al desembre i una taxa d'atur sense canvis en el 5%. El consens esperava la creació de 200.000 llocs de treball i una taxa d'atur sense canvis en el 5%. Pel que fa a altres referències destacades, el salari mitjà per hora treballada es manté pla. El consens anticipava una pujada del 0,2%.

La fortalesa d'aquestes dades queda reforçada perquè també s'han revisat a l'alça les dades de creació d'ocupació de l'octubre i el novembre. En concret, al novembre es van crear 252.000 llocs de treball, en comparació dels 211.000 publicats inicialment. La taxa de participació en el mercat laboral ha pujat lleugerament: del 62,5% al 62,6%.

Les dades donen la raó a la Reserva Federal dels Estats Units, que va apujar els tipus d'interès al desembre després de la gran recuperació del mercat laboral dels últims anys. La taxa d'atur ha baixat des del 10% del 2009 fins al 5% actual, considerat un nivell de plena ocupació, a partir del qual, a la baixa, es creen pressions inflacionistes en l'economia.

«El més remarcable és la consistència de la creació d'ocupació durant els últims tres o quatre anys», ha assenyalat Mark Zandi, economista en cap de Moody’s Analytics a The Wall Street Journal (WSJ). «Hem tingut almenys 200.000 llocs de treball mensuals de manera consistent. Això és un gran èxit.»

contador