ep la estimacion de la cosecha de aceite de oliva en espana desciende un 25 con 136 millones de
DIPUTACIÓN DE MÁLAGA - Archivo

A les sis del matí d'aquest divendres han entrat en vigor els aranzels de Donald Trump sobre 7.500 milions de dòlars en productes europeus, que causaran un perjudici econòmic a Espanya d'aproximadament 130 milions d'euros com a conseqüència de les menors vendes de productes agroalimentaris.

En un article publicat aquest dijous, el Banc d'Espanya analitza l'impacte potencial dels aranzels sobre les exportacions extracomunitàries no energètiques per concloure que "les tensions proteccionistes tenen un impacte advers i potencialment persistent sobre les exportacions espanyoles".

L'organisme estima que, com a conseqüència de l'increment per part dels EUA dels aranzels impostos a un conjunt de productes agroalimentaris espanyols, des del 3,5% actual fins al 25%, les vendes d'aquests productes espanyols a l'economia nord-americana descendirien a, almenys, un 12%. Aquest impacte equival al 0,01% del PIB, en funció del pes d'aquestes exportacions en el total de les vendes espanyoles de béns a la resta del món (0,3%), assenyala el Banc d'Espanya.

Cal tenir en compte que aquestes tensions comercials tenen lloc en un escenari en què el comerç mundial ja s'hauria vist llastat des de la crisi financera global per l'increment de les barreres no aranzelàries, l'impacte sobre les exportacions és significatiu, incloent-hi el cas espanyol. A això caldria afegir la incertesa sobre la resolució de les tensions proteccionistes globals i del resultat final del Brexit que és, si pot ser, encara més rellevant per valorar el balanç de riscos a mitjà termini del sector exterior de l'economia espanyola. I això, sense comptar amb el cas d'una hipotètica sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) sense acord, amb el profund canvi institucional que suposaria l'abandonament de la zona de lliure comerç per part de l'economia britànica.

L'organisme espanyol destaca que la composició de les exportacions del nostre país "està esbiaixada, en comparació amb la de la UE, cap a productes als quals s'apliquen unes tarifes més altes". Aquesta bretxa s'explica, en bona mesura, pel pes relatiu més elevat en les vendes espanyoles del sector agroalimentari, que representen al voltant del 20% de les exportacions extracomunitàries i estan subjectes a uns aranzels sensiblement més elevats (entre el 9% i el 13%) que els aplicats a la resta dels béns (un 5% de mitjana). Així mateix, els productes tèxtils també tenen aranzels superiors al 9% i el seu pes relatiu en les exportacions extracomunitàries d'Espanya (que supera el 7% del total) és també major que a la mitjana de la UE.

Noticias relacionadas

contador