ep luz electricidad
EUROPA PRESS - Archivo

El mercat diari de l'electricitat és el que fixa els preus de l'energia elèctrica, tenint en compte la demanda que hi haurà. Així les companyies generadores llancen, cadascuna, les seves ofertes, que poden venir de centrals nuclears, de plantes fotovoltaiques, etc., per al dia següent, i amb elles se satisfà la demanda.

Per la qual cosa, com més fred fa, més demanda d'electricitat hi ha per a l'ús de la calefacció i, per tant, més necessitat de cobrir aquesta demanda com sigui. A Espanya, es cobreixen els pics de demanda elèctrica amb l'ús de gas natural per generar l'electricitat. Les centrals d'aquest tipus poden arrencar-se si es necessiten, com ara, una cosa que surt cara, i, a més, coincidint que la mateixa matèria primera està més cara per motius de demanda mundial.

A més, cal assenyalar que el mercat elèctric a Espanya funciona igual que en altres 23 països europeus i nombrosos països a nivell mundial.

QUÈ PASSA QUAN HI HA UN TEMPORAL COM EL DE FILOMENA?

En primer lloc, fa fred, així que demanem més calefacció, sigui elèctrica o de gas natural, de manera que el preu del gas està alt, tant per al consum com per a la producció d'electricitat. Encara que les energies renovables fan que el preu baixi, com que tot just s'està abocant al mix, estem tirant d'energia cara.

PERÒ COM ES TRADUIRÀ A LA NOSTRA FACTURA?

El preu mitjà d'aquest mes per llar seran d'uns 72,30 €, xifra que suposa un 20% més que al mateix mes el 2020. No obstant això, l'import depèn de diversos factors com ara la potència contractada, el consum de la llar, els dies que duri la borrasca, etc. Si es manté el preu tot el mes de gener, la factura es dispararia fins als 83 €.

Les hores més cares solen ser les prèvies al sopar, aquest dilluns, dia 11 gener de les 20h a les 21h van ser de 0,19955 €/kWh.

AFECTA A TOTHOM?

La pujada que estem veient no afectarà, en principi, a tothom. Hi ha 11 milions de consumidors que tenen contractada la llum a Espanya a preu regulat (PVPC), que és la tarifa de les persones que, per exemple, compten amb bo social, de manera que no es veurien afectades per aquesta pujada.

COM PODEM ESTALVIAR SENSE PASSAR FRED?

Es recomana evitar consumir llum en hores puntes, el 2020 el tram més car va ser les hores prèvies al sopar i concretament de 20.00h a 21.00h. A més, cal revisar l'aïllament de portes i finestres per evitar les fuites de calor o utilitzar cortines per aconseguir, amb més capes, més aïllament.

També, si és possible, cal optar per altres energies més barates per a la calefacció, com per exemple, estufes de gas natural, de butà o pellet. Sumar-se a les iniciatives d'estalvi com les compres col·lectives, que permeten accedir a tarifes amb preus més ajustats a través de la unió d'usuaris que s'ajunten per negociar per volum amb les companyies. Sense oblidar de comparar preus i comprovar la potència contractada per pagar només pel que es necessiti.

Noticias relacionadas

contador