ep archivo   naranjas consumo precio precios ipc supermercado alimentos compras comprar frutas
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació torna a baixar al maig. L'Índex de Preus de Consum (IPC) registra el nivell més baix des del juliol del 2021 en moderar-se nou dècimes i caure al 3,2%, mentre que la taxa subjacent baixa cinc dècimes, fins al 6,1%, col·locant-se al nivell més baix des del juliol del 2022, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta evolució es deu, principalment, al descens dels preus dels carburants, que van augmentar el maig de l'any anterior. També hi influeix, encara que en menor mesura, que la pujada dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques ha estat menor que el maig del 2022.

Aquesta baixada suposa, a més, que la inflació se situa molt lluny del nivell en què es trobava fa un any, quan el maig del 2022 era del 8,7%. I encara més lluny del sostre registrat el juliol de l'any passat, al 10,8%.

En taxa intermensual, la inflació va baixar un 0,1% al maig. Representa la primera taxa mensual negativa de l'IPC un mes de maig des del 2017.

Des del Ministeri d'Afers Econòmics destaquen que la inflació "continua el camí descendent iniciat al primer trimestre de l'any". A més, Espanya torna a ser així "un dels països amb la inflació més baixa de la Unió Europea (UE)".

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es va reduir nou dècimes, fins al 2,9%. La variació mensual estimada de l'IPCH és del -0,2%.

Les dades definitives de la inflació corresponent al maig seran publicades per l'INE el proper 13 de juny.

Noticias relacionadas

contador