• El preu mitjà del litre de gasoil es va situar aquesta setmana als 1,07 euros, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE)
  • Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasolina se situa als 1,19 euros
  • La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro
ep gasolina
PIXABAY

Els preus del gasoil i de la gasolina han deixat enrere els màxims de l'estiu que van tocar fa set dies, és a dir, han trencat aquesta setmana amb l'espiral alcista de l'últim mes, en experimentar la seva primera caiguda a l’agost.

En concret, el preu mitjà del litre de gasoil es va situar aquesta setmana als 1,07 euros, després d'haver abaratit un 0,27%, tallant d'aquesta manera la ratxa de quatre setmanes a l'alça que havia encadenat, segons dades recollides per Europa Press a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).

Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasolina se situa als 1,19 euros, un 0,08% menys que la setmana anterior, amb la qual cosa també deixa enrere la sèrie de quatre setmanes de pujades que l'havien portat a tocar el seu màxim de l'estiu (1,191 euros).

La gasolina costa en l'actualitat un 3,7% menys que a l'inici d'aquest any i el gasoil, un 4,7% menys que al gener

La gasolina costa en l'actualitat un 3,7% menys que en l'inici d'aquest any, mentre que el gasoil marca un preu un 4,7% inferior al de gener.

Amb els actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor un cost de 65,4 euros si s'opta per la gasolina súper de 95 octans i de 58,8 euros si tria el gasoil.

Malgrat aquest lleuger abaratiment, els preus dels dos carburants es mantenen durant aquest període de vacances a nivells propers als seus màxims de l'estiu. La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu 89 milions de desplaçaments a la carretera fins al setembre, quatre milions més que l'any passat (4,6%), xifres que s'assemblen a les del 2008. Del total de desplaçaments previstos per tot l'estiu, a l'agost està previst que n’hi hagi 45,5 milions.

EVOLUCIÓ

El passat mes d'abril, els dos carburants van tocar els seus màxims des de 2015, després de l'espiral alcista iniciada el novembre com a conseqüència dels increments en el preu del barril de cru provocats per la decisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) de reduir la seva producció, que va portar el cru a consolidar-se per sobre dels 50 dòlars el barril.

No obstant això, la decisió del càrtel d'ampliar les retallades en la producció de petroli durant nou mesos més, fins al març de 2018, menor temps al previst pel mercat, va provocar la tendència contrària.

Actualment, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza en 52,47 dòlars, mentre que el West Texas nord-americà es canvia a 48,28 dòlars.

PREUS A LA UE

La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic de litre de combustible Euro-Super 95 se situa als 1,318 euros i als 1,368 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,175 euros de mitjana a la UE i 1,174 a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal en general que la mitjana comunitària.

Noticias relacionadas

contador