• Però la inflació subjacent va repuntar fins al 2,1% interanual, en línia amb el que s'esperava
  • Jerome Powell ja va anticipar fa uns dies un repunt de la inflació aquesta primavera
eeuu usa american flag

Els preus als Estats Units van registrar durant el passat mes de març una caiguda del 0,1% respecte al febrer, quan l'IPC (Índex de Preus al Consum) es va incrementar un 0,2%, segons les dades divulgades aquest dimecres pel Departament de Treball nord-americà. Encara que la inflació interanual s'ha situat al 2,4% per efecte estacional respecte a 2017, el ritme de creixement més ràpid des de fa un any.

En concret, la disminució del preu de la gasolina (-4,9%), que va registrar la caiguda més gran des de maig de 2017, va compensar els augments d'altres índexs com el de la llar, l'atenció mèdica o els aliments.

En aquest sentit, la inflació subjacent mensual, que exclou l'impacte de la volatilitat del preu dels aliments i de l'energia, va repuntar un 0,2%, igual que un mes abans, mentre que la inflació subjacent interanual es va elevar al 2,1%, per sobre de la taxa anual mitjana dels últims deu anys, que s'ha situat a l'1,6%. Aquesta dada, però, se situa en línia amb les previsions.

LES PARAULES DE POWELL

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va anticipar divendres passat "un repunt addicional dels salaris a mesura que el mercat laboral segueixi enfortint-se" i un repunt "significatiu" de la inflació aquesta primavera pel suau efecte comparatiu amb l'any anterior.

En aquest escenari, la seva previsió és que "la inflació pugi notablement aquesta primavera" a causa de l’efecte estacional molt suau de la primavera passada en el càlcul interanual. "La projecció de la Fed és que la inflació es mogui cap a l'1,9% aquest any i cap al 2% el 2019", va explicar.

Cal recordar que la Fed utilitza un indicador de preus diferent a l'IPC per calibrar les expectatives d'inflació. Es tracta del PCE (Personal Consumption Expenditures), que mesura els preus pagats pels consumidors per béns i serveis sense la volatilitat causada pels moviments en els preus dels aliments i l'energia per revelar les tendències subjacents de la inflació. Aquest indicador es va mantenir al març a l'1,6% en taxa interanual, per aquest motiu la previsió de Powell és un repunt fins a l1,9% durant l'exercici actual.

Noticias relacionadas

contador