ep edificio en construccion en madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Els portals immobiliaris idealista, Fotocasa i Pisos.com han subratllat aquest dilluns que l'augment de les hipoteques sobre habitatges al mes de setembre reflecteix l'"empenta" experimentat per la demanda d'habitatge després del confinament del segon trimestre del l'any.

Segons les dades publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les hipoteques sobre habitatges es van incrementar el setembre un 18,4% en relació amb l'any anterior, constituint el primer repunt des que esclatés la pandèmia, i es van disparar més d'un 35% respecte a l'agost.

El responsable d'idealista d'hipoteques, Juan Villén, ha destacat que la dada de setembre confirma una tendència de recuperació del mercat hipotecari durant els últims mesos, "empès tant per la demanda embassada durant el confinament com per la iniciativa de les famílies de canviar d'habitatge".

Així mateix, ha comentat que els baixos tipus d'interès "segueixen donant ales a les hipoteques variables, que milloren lleugerament el seu pes enfront de les fixes, però el més rellevant és que el preu mitjà de les hipoteques, tant fixes com variables, ha marcat un mínim històric. I no ens estranyaria que abans de finals d'any veiéssim preus encara més baixos".

Des de Fotocasa, la directora de Comunicació, Anaïs López, ha remarcat que les recents dades de l'INE evidencien que la demanda d'habitatge "s'ha despertat amb molta força després del confinament" i les operacions hipotecàries "han tornat a agafar bon ritme".

"Tornar a veure dades positives en aquesta estadística convida a ser optimista i mostra que l'activitat al sector immobiliari continua sent intensa des del passat mes de juny", ha afirmat López. En aquesta línia, ha comentat que si se segueixen tancant 26.000 operacions al mes, el 2020 finalitzarà amb bons números, encara que una mica inferiors als de l'any anterior.

El director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, ha explicat que l'augment aconseguit el setembre de les hipoteques sobre habitatges "és més que notable" i significa "un clar canvi de tendència". No obstant, ha recordat que s'ha de tenir en compte que el setembre de 2019 les dades es van veure condicionats per la Llei Hipotecària.

"La situació comença a normalitzar-se i l'afectació per la crisi del coronavirus mostra els primers símptomes de començar a quedar enrere", ha indicat Font, que considera que caldrà esperar els següents mesos per constatar si aquesta tendència es consolida o, si per contra, el mercat immobiliari es veu impactat per una tercera onada.

Noticias relacionadas

contador