lagarde revision estrategica1

El Banc Central Europeu (BCE) anunciarà la reducció dels seus estímuls relacionats amb la Covid al desembre, segons han declarat diversos analistes a CNBC, enmig d'una millora econòmica a la zona euro.

Als Estats Units, la Reserva Federal (Fed) ja ha assenyalat que és probable que comenci el tapering abans que acabi l'any. El seu president, Jerome Powell, va dir la setmana passada que l'economia nord-americana es troba en un punt en què no necessita tant suport polític com el que havia tingut després de la pandèmia, encara que el ritme al qual es reduiran les compres d'actius encara està per decidir.

"La meva opinió és que probablement ho faran al desembre", afirma Gilles Moëc, economista en cap del grup AXA Investment Managers, en declaracions a la CNBC.

El BCE es reunirà el 9 de setembre, però els experts creuen que el banc central esperarà uns mesos més abans d'anunciar què farà pel que fa a les seves mesures relacionades amb la Covid.

"Crec que volen donar-se una mica de temps i tenir noves previsions", afegeix Moëc, abans que el consell de govern del BCE prengui una decisió.

A més de tenir noves previsions sobre la taula, Chiara Zangarelli, economista europea de Nomura, considera que el BCE també voldrà veure què passa amb la pandèmia durant els propers mesos.

Però tal i com estan les coses, ha dit que "seria difícil fins i tot per als membres 'dovish'" del BCE posposar un anunci sobre el tapering més enllà de desembre.

L'economista en cap de BCE, Philip Lane, també va dir en una entrevista la setmana passada que "setembre està molt lluny" de la data actual de conclusió del seu programa de compra d'actius relacionat amb la Covid, suggerint així que un anunci sobre la reducció podria trigar encara uns mesos més.

La institució dirigida per Christine Lagarde va desenvolupar un nou programa de compra d'actius arran del coronavirus al març de 2020 per donar suport a la zona euro. El Programa de Compres d'Emergència per Pandèmia -conegut com PEPP- finalitzarà al març de 2022 amb una dotació total potencial d'1,85 bilions d'euros (2,19 bilions de dòlars).

El programa ha donat al BCE més flexibilitat, concretament a poder comprar bons grecs, que no s'ajustaven als criteris d'inversió per ser comprats sota altres programes.

contador