donald-trump-xi-jinping 20190826103611
REUTERS/Kevin Lamarque

Els EUA i la Xina segueixen en contacte i es troben en aquests moments ultimant els detalls de la cerimònia solemne que protagonitzaran Donald Trump i Xi Jinping per a la signatura de l'acord de Fase 1 assolit fa una mica més d'una setmana. Segons ha dit Washington poc després de confirmar que havia tracte entre les dues potències, la firma es produirà durant la primera setmana de gener.

Tot i que encara es desconeixen els detalls acordats per les parts a l'acord (no s'anunciaran, de fet, fins que s'hagi signat), la veritat és que tant els EUA com la Xina han reconegut durant els últims dies contactes per segellar el tracte de forma oficial.

Des de Pequín, el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors xinès, Geng Shuang, ha dit que els dos països estan en estret contacte. "Els equips econòmics i comercials de les dues parts mantenen una estreta comunicació sobre els detalls de l'acord i per a la signatura. També realitzen altres treballs de seguiment", va dir Geng aquest dimecres sense donar més detalls al respecte, segons recull Reuters.

Però no només els xinesos. El mateix president nord-americà, Donald Trump, va aprofitar una compareixença davant la premsa dimarts per assegurar que s'estava preparant una cerimònia per signar la primera fase de l'acord comercial, i que hi serien tant ell com el dirigent xinès Xi Jinping.

"Tindrem una cerimònia de signatura, sí", va dir Trump als periodistes i va remarcar que serà d'aquí a poc, "quan ens reunim", i que "tindrem una signatura més ràpida perquè volem que es faci". És més, ha remarcat que "el tracte està fet" i que només queden alguns detalls que polir, com acabar amb la traducció de l'acord, perquè se celebri l'esmentada cerimònia.

Cal recordar que el secretari de Comerç dels EUA, Robert Lighthizer, va dir fa un parell de setmanes, quan es va confirmar que hi havia acord, que els representants dels dos països el signarien durant la primera setmana de gener. També fa uns dies es va pronunciar el portaveu del Ministeri de Comerç del gegant asiàtic, Gao Feng, que va assegurar que els detalls d'acord assolit es faran públics "després de la signatura oficial".

Noticias relacionadas

contador