• L'organisme reconeix que es podrien donar "condicions més severes que les plantejades a les proves d'estrès"
mark carney, governor of the bank of england

Els principals bancs anglesos resistirien un escenari de 'Brexit dur', d'acord amb l'Informe d'Estabilitat Financera (Financial Stability Report) publicat pel Banc d'Anglaterra (BoE) aquest dimarts. "El Comitè de Política Financera (Fundació Politècnica de Catalunya per les seves sigles en anglès) jutja que el sistema bancari del Regne Unit podria continuar donant suport a l'economia real encara que sigui davant un Brexit desordenat", assenyala l'informe.

Segons el document, les últimes proves d'estrès realitzades a la banca anglesa "mostren que el sistema bancari del Regne Unit és resistent a profundes recessions simultànies al Regne Unit i la resta d'economies globals, grans caigudes en els preus dels actius i l'estrès ocasionat pels costos a causa de les males pràctiques".

La combinació d'un "Brexit desordenat", una severa recessió mundial i els costos per la mala conducta "podria resultar en condicions més severes (per als bancs) que les plantejades a les proves d'estrès", ha advertit el BoE

Les últimes proves d'estrès del Banc d'Anglaterra sobre el sector financer simulen que el PIB del Regne Unit cauria un 4,7% i que el PIB mundial retrocediria un 2,4%. A més, la desocupació pujaria al 9,5%, els preus de l'habitatge descendirien un terç i els tipus d'interès s'incrementarien al 4%.

El Banc d'Anglaterra reconeix, però, que la combinació d'un "Brexit desordenat", una severa recessió mundial i els costos per la mala conducta "podria resultar en condicions més severes que les plantejades en a proves d'estrès". L'organisme afegeix que, en aquestes circumstàncies, "els amortidors de capital serien considerablement més que a les proves d'estrès i, com a resultat, és més probable que els bancs restringeixin préstecs a l'economia real".

L’FCP afegeix que continua avaluant el risc d'interrupció dels serveis financers del Regne Unit derivats del Brexit i subratlla que "es poden fer preparatius i prendre mesures per mitigar-ho". En aquest sentit, apunta que assegurar que hi hagi un marc legal i regulador del Regne Unit per als serveis financers és "essencial" per a l'estabilitat financera. Alhora, adverteix que "serà difícil, abans de març de 2019, que les entitats financeres per si mateixes mitiguin per complet els riscos d'interrupció dels serveis financers". Per aquest motiu, el BoE assenyala que "l'acord oportú sobre un període d'implementació reduiria els riscos per a l'estabilitat".

L’FCP recalca que "seguirà compromès amb la implementació de normes prudencials al Regne Unit. Això requerirà mantenir un nivell de resiliència que sigui almenys tan bo com el planificat actualment, que al seu torn excedeix el requerit pels estàndards internacionals de referència".

Noticias relacionadas

contador