• May ha reivindicat el paper del Regne Unit com una potència més global
Theresa May

La primera ministra britànica, Theresa May, ha confirmat el que el mercat esperava, un escenari de 'Brexit dur', és a dir, el Regne Unit controlarà les seves pròpies lleis i també les seves fronteres. Això sí, May ha dit que, encara que abandonaran el mercat únic, treballaran en un acord comercial ambiciós amb la Unió Europa... i també amb altres països. La premier britànica ha reivindicat el paper de Regne Unit com una potència més global al llarg d'un discurs en el qual ha dominat el to conciliador.

Aquestes són les 12 mesures del pla de Theresa May per portar a terme el Brexit:

1. Proporcionarem certeses sobre el procés de sortida de la Unió Europea sempre que sigui possible.

2. Controlar les nostres pròpies lleis: sortir de la Unió Europea significarà que les nostres lleis es faran a Westminster, Edimburg, Cardiff i Belfast.

3. Reforçar els llaços entre les quatre nacions: un Regne Unit més fort exigeix que enfortim la preciosa unió entre les quatre nacions del Regne Unit.

4. Mantenir l'àrea comuna de viatges amb la República d'Irlanda.

5. El control de la immigració que arriba des de la Unió Europea: el Brexit ha de significar el control del nombre de persones que vénen a Gran Bretanya des d'Europa.

6. Garantir els drets dels ciutadans de la UE a Regne Unit i dels anglesos a la UE: volem garantir els drets dels ciutadans de la UE que viuen a Gran Bretanya i els drets dels ciutadans britànics en altres Estats membres tan aviat com puguem.

7. Protegir els drets dels treballadors: el govern no només protegirà els drets dels treballadors establerts en la legislació europea, sinó que ens basarem en ells.

8. Lliure comerç amb la UE a través d'un acord: treballarem en un ambiciós tractat de lliure comerç amb la Unió Europea.

9. Nous tractats comercials amb altres països: és hora que Gran Bretanya surti al món i redescobreixi el seu paper com una nació gran, global i comercial.

10. El millor lloc per a la ciència i la innovació: volem seguir col·laborant amb els nostres socis europeus en importants iniciatives científiques, de recerca i tecnològiques.

11. Cooperació en la lluita contra el crim i el terrorisme: seguirem treballant estretament amb els nostres aliats europeus en la política exterior i de defensa, fins i tot quan abandonem la UE.

12. Un Brexit suau i ordenat: creiem que un procés d'aplicació gradual serà en interès de Gran Bretanya, les institucions de la UE i els Estats membres.

Noticias relacionadas

contador