• En la práctica el fallo del constitucional significa que el Bundesbank, el banco central alemán, podría poner en marcha este programa
  • El BCE ha llevado a cabo compras masivas de deuda desde 2012 que han sido más importantes que las previstas en este programa
3757745857 ea6cb98cf8 o
Pixabay

El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha corroborat aquest dimarts la legalitat d'un programa de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE) per lluitar contra la crisi, denunciat per diversos particulars, i el procés dels quals s'allarga des de fa tres anys. El mecanisme, anomenat OMT, que permet al BCE comprar deute públic en grans quantitats per evitar que es disparin els tipus d'interès, està dins de les prerrogatives de l'organisme europeu, tal com ho considera el tribunal.

Aquest programa, que va ser aprovat el 2012 però fins ara mai s'ha engegat, ha estat denunciat per diversos alemanys, entre els quals es troba un diputat euroescèptic i un grup de professors universitaris, davant la justícia en considerar que el BCE infringia el seu mandat que li prohibeix finançar els Estats de forma directa. El tribunal alemany va seguir finalment l'opinió del tribunal de justícia de la Unió Europea a Luxemburg, al qual havia consultat, malgrat que el 2014 els jutges alemanys eren més propers a la posició dels denunciants, segons El Mundo.


Aquest veredicte del constitucional, en la pràctica atorga al Bundesbank, el banc central alemany, la capacitat de poder engegar el programa OMT perquè les compres de deute del BCE es fan a través dels bancs centrals dels països de la zona euro, segons l'informe AFP.


Des de fa quatre anys el BCE ha dut a terme compres massives de deute, molt més importants que les previstes al programa OMT, per reactivar l'economia i lluitar contra la deflació. L’OMT fa que el BCE compri 80.000 milions d'euros de deute mensuals amb els bancs centrals com a intermediaris. A Alemanya, diversos responsables polítics consideren que la política del BCE empeny a la baixa els tipus d'interès i suposa un "espoli" per als estalviadors.

contador