ep monedas moneda billete billeteseuro euros capital efectivo metalico riqueza
EUROPA PRESS - Archivo

Pandèmia, tancament de caixers i clausura de sucursals bancàries. Cada vegada són més els condicionants que acosten la possibilitat del final de l'efectiu. Encara que l'argument a favor d'una societat sense diners en metàl·lic ha existit des de fa un temps, la crisi de la Covid-19 i les seves conseqüències han intensificat el debat. A Espanya, més del 25% dels ciutadans estaria d'acord amb què l'efectiu desaparegués.

La crisi del coronavirus ha tret de nou aquest debat enmig de les preocupacions sobre si gestionar bitllets i monedes pot transmetre el coronavirus. A això se li uneix la creixent disminució de les sucursals bancàries i els caixers automàtics, cosa que ha fet que la possibilitat d'una societat sense efectiu als propers anys sigui més probable que mai. És el que s'explica en un estudi dut a terme per MoneyTransfers.com.

S'hi detalla que Espanya ocupa el lloc 13 en el rànquing de països que estaria a favor d'enterrar els diners en metàl·lic, ja que el 27% dels ciutadans agrairia la transició a pagaments només electrònics. A més, el 52% assegura que ha pagat en efectiu amb menys freqüència des del brot de la Covid-19.

Pel que fa a la resta, l'Índia és el país més a favor d'una societat sense efectiu, ja que allà el 79% creu que no tenir efectiu tindria un impacte positiu al seu país. Curiosament, només el 24% dels nord-americans pensa això. A l'altre extrem, al lloc 17, es troba França, on només el 18% dels ciutadans agrairia que el seu país depengui completament de les formes de pagament electròniques.

"Cada vegada més espanyols tendeixen a deixar la moneda a un costat i optar per qualsevol de les noves formes de pagament", assenyala, per la seva banda, des de YouGov. Al seu informe Global Banking & Finance Report 2021 reflecteixen que entre els nous mitjans de pagament més utilitzats, es troben PayPal (43%), Bizum (24%) i les apps pròpies dels bancs (20%).

Segons les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya, les retirades d'efectiu en caixers es van desplomar un 31,25% l'any passat i l'import retirat va caure un 18,36%, després de sis anys d'increments. Cal recordar que ja el 2019 les retirades d'efectiu van trencar una ratxa de cinc anys consecutius d'ascensos en caure un 2,8%. El 2020, la xarxa de caixers automàtics a Espanya s'ha reduït en 1.020, més d'un 2%, acabant l'any amb un total de 49.481.

Mentrestant, les estadístiques de l'organisme recullen que els pagaments amb targeta en TPV van registrar l'any passat un increment del 4,4%, fins a arribar a les 4.735 milions d'operacions. Durant els últims 20 anys, el nombre de pagaments amb targeta ha crescut durant tots els exercicis.

Noticias relacionadas

contador