ep una clienta en un comercio
María José López - Europa Press

Les organitzacions del sector comercial ANGED, CEC, ACOTEX, FECE i la de serveis de seguretat APROSER veuen amb preocupació l'impacte que podria tenir sobre l'activitat comercial el límit a 1.000 euros del pagament en efectiu, tal com s'ha proposat a les esmenes al projecte de llei de lluita contra el frau fiscal.

Des del sector, han apuntat en un comunicat que el mateix Banc Central Europeu ja va assenyalar que era una mesura desproporcionada, que podria qüestionar el propi concepte de curs legal de diners. A més, han considerat que és totalment inoportuna, ja que pot afectar directament a la recuperació del consum i l'activitat dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus, com el comerç i el turisme.

Les diferents organitzacions han recordat l'advertiment del BCE a Espanya referent a això el 2019, al qual van qualificar la mesura com "desproporcionada". "La possibilitat de pagar en efectiu segueix sent molt important per a certs sectors socials que, per diverses i legítimes raons, prefereixen usar l'efectiu en lloc d'altres mitjans de pagament", ha indicat la institució europea fa dos anys.

Així mateix, han indicat que "la immensa majoria de països europeus no han establert límits al pagament en efectiu", i que "només França l'ha fixat en 1.000 euros". Sobre aquesta excepció, han advertit que França "no ha aconseguit reduir l'economia submergida de manera significativa", mentre que països "sense límits per als pagaments en efectiu com Alemanya, Finlàndia, o Àustria, compten amb nivells d'economia submergida molt reduïts".

Al final, han explicat la situació en què es troba l'economia i la caiguda de la demanda, i han rebutjat "establir barreres al consum i costos addicionals de transacció, com els ocasionats per les comissions del pagament i possessió de targeta". En aquest sentit, han valorat que qualsevol regulació s'ha d'adequar "a la realitat actual de la nostra estructura comercial i de distribució".

Noticias relacionadas

contador