bce portada euro simbolo

Les expectatives econòmiques de la zona euro han millorat significativament el desembre. Segons l'indicador ZEW publicat aquest dimarts, va pujar fins als 11,2 punts des dels -1 punts de novembre, de manera que se situa a la zona més alta des del començament de 2018. Durant els últims sis mesos, la perspectiva econòmica ha estat indicatiu de l'actual incertesa política i econòmica.

L'escalada en la disputa comercial entre la Xina i els Estats Units, així com els temors d'un imminent Brexit sense acord havien alimentat els temors de recessió a l'eurozona i van empènyer les expectatives econòmiques a menys de -40 punts l'agost.

Tot i que els signes estan augmentant novament, l'economia ja ha patit danys. L'indicador econòmic de la zona euro va baixar 19,6 punts el novembre de 2019. Malgrat un augment de 6,8 punts en comparació amb el mes anterior, és a dir 12,6 punts menys que fa sis mesos, expliquen.

Pel que fa a l'índex de situació actual també va millorar, a -19,9 des de -24,7. "La història clau aquí és que l'índex d'expectatives ara és positiu i augmenta, fins i tot quan l'índex de situació actual segueix deprimit", apunten els analistes de Pantheon Macroeconomics. Afegeixen que "les dades del sentiment dels inversors no sempre són una guia fiable per a les enquestes econòmiques, però el recent repunt en el ZEW suggereix que la recuperació tèbia en el PMI manufacturer continuarà aquest mes".

ALEMANYA

L'indicador ZEW de sentiment econòmic a Alemanya es va tornar positiu el desembre, en registrar una lectura de 10,7 punts, enfront de -2,1 el novembre, xifra que representa el seu nivell més alt des de febrer de 2018.

Les dades són "el resultat d'un superàvit de comerç exterior alemany més alt del que s'esperava l'octubre, juntament amb un creixement econòmic relativament robust a la Unió Europea durant el tercer trimestre i un mercat laboral alemany estable. No obstant això, les xifres bastant desfavorables per a la producció industrial i les comandes entrants per a octubre, demostren que l'economia segueix sent bastant fràgil", afirma el president de ZEW, Achim Wambach, en un comunicat.

Noticias relacionadas

contador