europe-drapeau-commission-europeenne-bruxelles-flag-france-candidate-pour-le-demenagement-d-agences-europeennes-de-londres

La velocitat de creixement de l'activitat econòmica de l'Eurozona va recuperar una mica d'ímpetu el juny. Malgrat trobar-se encara lluny del ritme d'expansió observat a principis d'any, el sector serveis va liderar el comportament del bloc durant el sisè mes de l'any, cosa que compensa la mala situació per la qual passa la indústria. En concret, l'índex 'PMI Compost de l'Activitat Total' va pujar set dècimes fins als 54,8 punts, nivell màxim de dos mesos.

La lectura de juny va ser positiva després de la mínima de divuit mesos observada el mes anterior, però, aquesta recuperació va ser la més feble dels últims disset mesos, cosa que ressalta quant s'ha atenuat el ritme de creixement de l'activitat econòmica des de principis d'any. La lectura mitjana del segon semestre tanca als 54,7 punts, la més baixa des de fins de 2016, segons publica aquest divendres la consultora britànica IHS Markit.

L'activitat comercial del sector serveis va tirar amb força de l'índex amb un nivell d'expansió no vist des de febrer

La nota positiva la va posar l'increment de noves comandes gràcies a un calendari laboral molt més fluid que al maig, quan es va produir un nombre inusualment alt de dies festius. No obstant això, les empreses enquestades van expressar la seva preocupació per una menor demanda respecte a principis d'any fruit de les inquietuds comercials i la creixent incertesa política que envolta la zona euro. A més, les companyies van argumentar una limitació de capacitat de forma genèrica, associada a l'escassetat de matèries primeres i de personal qualificat. Com a conseqüència, les perspectives a dotze mesos vista dels enquestats s'han moderat fins a la seva mínima dels últims dinou mesos.

L'activitat comercial del sector serveis va tirar amb força de l'índex amb un nivell d'expansió no vist des de febrer, mentre que la producció manufacturera es va reduir fins a la seva mínima de novembre de 2016. L'arribada de comandes va augmentar al ritme més lent dels últims vint-i-dos mesos, així com la demanda exterior per a exportacions es va mantenir a prop de la mínima d'un any i mig.

La contractació es va accelerar als dos sectors, si bé, és cert que per sota que les màximes rècord observades a principis d'any. No obstant això, la dada de juny va ser molt positiva per al mercat laboral, amb les empreses del sector serveis augmentant les seves plantilles al ritme més ràpid des d'octubre de 2009.

L'indicador dels costos de producció va augmentar també en sengles sectors després d'un nou allargament dels terminis de lliurament dels proveïdors, augments en el preu del cru i majors salaris. Un major cost que va ser traslladat als clients amb l'augment dels preus més intens dels últims set anys.

La puntuació de juny contribuirà a un augment del 0,5% del PIB durant el segon trimestre, Chris Williamson, IHS Markit

Quant a l'anàlisi particular de països, IHS Markit ha publicat també aquest divendres les anàlisis de l'activitat per a Alemanya i França. Els dos països van llançar millors puntuacions al juny, amb un rendiment del sector serveis que també va compensar el mal fer de les seves indústries. El creixement a França es va recuperar davant la mínima de setze mesos assolida al maig, tot i que al ritme més lent dels últims deu mesos. De manera similar, Alemanya va desenvolupar la seva activitat econòmica al ritme més feble des de setembre de 2016.

"Uns millors resultats al sector serveis van ajudar a contrarestar el creixent llast que prové del sector manufacturer el juny, i va elevar així el creixement de la zona euro de la mínima de divuit mesos observada al maig. Gràcies a aquest augment del creixement el juny, les enquestes indiquen resultats equivalents a un augment del PIB del 0,5% durant el segon trimestre", ha explicat Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit.

Font: IHS Markit

Noticias relacionadas

contador