ep cafeteria consumo hosteleria cafe terraza
VISA

El sector serveis als EUA va registrar una lleu desacceleració al setembre, malgrat que hi ha les pressions inflacionistes. El PMI publicat per l'ISM (Institute for Supply Management) va baixar fins als 56,7 punts des dels 56,7, encara que el consens esperava una caiguda més gran fins als 56, a causa de la menor activitat empresarial i la caiguda de les noves comandes.

L'Índex d'Activitat Empresarial va baixar fins als 59,1, una caiguda d'1,8 punts en comparació amb la lectura de 60,9 d'agost. La xifra de l'índex de noves comandes va caure fins als 60,6, és a dir, 1,2 punts més baixa que la lectura del mes anterior de 61,8.

"El creixement continua, a un ritme lleugerament més lent, per al sector de serveis, que s'ha expandit durant tots menys dos dels últims 152 mesos. El sector serveis va tenir una lleugera reculada en el creixement al mes de setembre a causa de disminucions en l'activitat empresarial i de noves comandes L'ocupació va millorar i els lliuraments a proveïdors es van desaccelerar a un ritme lleugerament més lent. Sobre la base dels comentaris dels enquestats del Comitè d'Enquestes Empresarials, hi ha hagut millores pel que fa a l'eficiència de la cadena de subministrament, la capacitat operativa i la disponibilitat de materials; tot i això, el rendiment continua sent menys que ideal. L'ocupació va continuar millorant malgrat el restringit mercat laboral", ha destacat Anthony Nieves, president del Comitè d'Enquestes Empresarials de Serveis de l'ISM.

EL SECTOR SERVEIS CAU A UN RITME MÉS LENT DAVANT L'AUGMENT DE LA DEMANDA

A més, el sector serveis nord-americà va registrar una contracció molt més lenta a l'activitat comercial durant el setembre, segons les dades del PMI elaborat per S&P Global. L'índex es va situar en 49,3, enfront del 43,7 d'agost, i en general en línia amb l'estimació flaix publicada anteriorment de 49,2.

Les dades més recents van indicar només una lleu contracció a l'activitat comercial del sector de serveis als EUA, i la més lenta a l'actual seqüència de declivi de tres mesos. Tot i això, les xifres de setembre van completar el segon trimestre amb pitjor exercici per al sector des que va començar la recopilació de dades el 2009.

La caiguda de la producció va ser només marginal en general, segons destaca l'informe d'S&P Global, ja que "les empreses van notar que la millora de les condicions de la demanda van portar a una caiguda més feble. Les noves comandes van tornar a créixer, amb les vendes internes recolzant el repunt, ja que els nous negocis d'exportació van caure encara més".

Tot i això, la taxa de creació d'ocupació es va suavitzar al ritme més lent el 2022 fins ara, ja que van persistir els desafiaments per trobar i retenir treballadors. L'escassetat de mà d'obra i de productes va provocar un augment renovat dels retards a la feina. Les esperances d'una demanda més gran dels clients, un pic d'inflació i la inversió en nous productes van impulsar les expectatives comercials per al proper any al seu nivell més alt en quatre mesos.

"Malgrat la relaxació, les pressions inflacionistes en termes dels costos de les empreses i els preus mitjana de venda de béns i serveis continuen sent elevats. Atès que les empreses també informen sobre problemes de personal i augment dels salaris a causa de les condicions molt estrictes del mercat laboral, la inflació persistent continua sent una preocupació, alhora que l'economia sembla que està lluitant per recuperar l'impuls", assenyala Chris Williamson, economista en cap de negocis d'S&P Global Market Intelligence.

Els economistes d'Oxford Economics indiquen que els serveis continuen sent resistents i encara tenen un impuls positiu. Tot i això, continuen opinant que s'acosta una recessió lleu. "La inflació no s'esvairà ràpidament, i la Fed ha assenyalat que està disposada a pagar el preu d'una recessió lleu per reduir la inflació al 2%. I un mercat laboral debilitat i reserves d'estalvi cada vegada més reduïdes oferiran menys ímpetu per a la despesa dels consumidors, el motor dominant de l'activitat econòmica".

Des de Pantheon Macroeconomics apunten que sembla que l'activitat de serveis en general es manté. "Totes les mesures clau de la cadena de subministrament van millorar novament, d'acord amb la nostra visió de llarg termini que ara s'està produint un episodi seriós de compressió de marges".

Noticias relacionadas

contador