le-secteur-manufacturier-reste-en-contraction

El creixement de la producció manufacturera es va desaccelerar i les carteres de comandes van caure lleument, cosa que ha provocat que, al juny, el sector manufacturer d'Espanya continués expandint-se, però al ritme més lent en gairebé un any i mig, segons l'índex PMI. No obstant això, la confiança en el futur va millorar i va comportar increments marginals d'ocupació.

Així, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol, elaborat per S&P Global, va disminuir fins a la mínima de disset mesos al juny, i va arribar a 52,6, per sota de 53,8 registrat al maig. Tot i que l'índex ha registrat un creixement sòlid, el ritme d'expansió s‟ha alentit.

Un augment més feble de la producció va afectar l'índex al juny, ja que les empreses van informar d'una caiguda marginal de les noves comandes rebudes respecte del mes anterior. Les empreses enquestades van comentar que el desafiant entorn econòmic afecta la demanda, tant al país com a l'estranger (les vendes d'exportació també es van reduir modestament). També es va informar que la guerra a Ucraïna se suma a un mercat de productes incert i inestable.

Els col·laboradors del panell també van informar que les pujades de preus estan afectant la demanda. Els nivells elevats d'inflació han estat una característica notable de l'enquesta PMI durant més d'un any, i l'enquesta de juny va revelar novament un augment considerable tant en els costos dels consums com en els preus de venda. Les empreses van indicar que l'energia continua sent una de les causes principals de l'augment dels costos operatius, tot i que es va informar novament que el preu de les primeres matèries en general ha augmentat. Inevitablement, les empreses no van tenir cap altra opció que repercutir l'augment dels costos als clients a través de tarifes més altes.

Tot i això, en ambdós casos, les taxes d'inflació van ser menors que les observades recentment (la més baixa en 15 mesos per als costos i la més feble en nou mesos per a les tarifes cobrades). També es va informar que els retards al subministrament van continuar, però en un grau menys fort. Hi va haver informes que els problemes relacionats amb el transport i l'escassetat de productes als magatzems dels proveïdors van persistir.

Com a part dels esforços constants per evitar l'augment de preus i l'escassetat de productes, les empreses van continuar augmentant els estocs d'insums. L'aplec d'inventari va tornar a ser marcat i només lleugerament inferior al rècord registrat a l'enquesta del maig. Tot i això, en un indici que les empreses potser estan optant per utilitzar cada vegada més els seus inventaris per a la producció, l'activitat de compres es va reduir per primera vegada en tres mesos.

L'augment de la producció al juny va estar recolzat per un modest creixement de l'ocupació, i això va ajudar les empreses a posar al dia les seves càrregues de treball (les comandes pendents de realització van disminuir per primera vegada en disset mesos). Les expectatives també van millorar des del maig, ja que els fabricants esperen beneficiar-se d'unes vendes més grans a l'entorn posterior a la pandèmia. Això no obstant, perdura la preocupació sobre el persistent període actual d'inestabilitat econòmica.

Des de S&P Global Market Intelligence comenten que "el creixement econòmic del sector manufacturer espanyol va experimentar un alentiment al juny i la caiguda de les noves comandes va ser la nota més destacada de l'enquesta. Si bé la inestabilitat a Europa a causa de la guerra a Ucraïna va ser un dels factors que van perjudicar la demanda, les pressions inflacionistes de llarga durada, que continuen sent elevades, també estan afectant les vendes i l'activitat del mercat”.

"Per tant, les últimes dades augmentaran la preocupació per la gran possibilitat d'estanflació, encara que potser els que busquen una mica de positivitat en les xifres del PMI destacaran que les lectures de la inflació dels preus cobrats i dels preus pagats han registrat reduccions notables des del maig (tot i que totes dues romanen històricament elevades). També es va observar un deteriorament menys fort en els terminis de lliurament dels proveïdors, cosa que se suma a l'esperança que els problemes de subministrament que han omplert el sector durant els dos últims anys també s'estiguin alleujant”, indiquen.

Noticias relacionadas

contador