• Salten espurnes entre May i Juncker després d'un sopar després de la qual el president de la Comissió Europea va dir que estava sorprès per l'estratègia de la premier
brexit portada

Just quan les dificultats de la primera fase de les negociacions sobre el divorci entre el Regne Unit i Brussel·les semblaven haver quedat enrere, la qüestió econòmica torna a sortir a la palestra. Segons explica 'Financial Times', la Unió Europea (UE) està valorant presentar una factura al govern de Theresa May de 100.000 milions d'euros pel Brexit, quantitat que des del número 10 de Downing Street no pensen assumir.

El ministre del Brexit, David Davis, s'ha anticipat els líders europeus i en declaracions al canal britànic ITV ha assegurat que "no pagarem 100.000 milions d'euros". "Encara hem de discutir en detall quins són els drets i obligacions del Regne Unit" durant el procés de sortida del club europeu, ha assenyalat Davis.

“No pagarem 100.000 milions d'euros", assegura el ministre britànic de l'Brexit

Aquesta quantitat supera de molt la xifra que s'estudiava fins a la data, de 60.000 milions d'euros, i que es calculava en base a les obligacions assumides abans de la data de la retirada, segons es recull al document de les directrius de negociació de 'executiu comunitari. La factura del 'Brexit', que Brussel·les ha reclamat calcular en euros, és un dels punts clau de la primera fase de les negociacions i la UE assegura que s'ha de fonamentar en "el principi que el Regne Unit ha de respectar la seva quota del finançament de totes les obligacions assumides mentre era membre de la Unió ".

Brussel·les espera que el Regne Unit cobreixi les obligacions amb el pressupost de la Unió i l'acabament de la filiació del Regne Unit "de totes les institucions i òrgans establerts pels tractats" que inclou el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc Europeu d'Inversions , però també la seva participació en fons específics com el fons Europeu de Desenvolupament i el fons per als refugiats a Turquia i, així mateix, ha de cobrir "plenament" els "costos específics" de "la relocalització de les agències i altres organismes de la Unió" a altres països, com l'Agència de Medicaments o l'Autoritat Bancària.

"El càlcul s'ha de fer en funció de les dades disponibles per a la data de retirada o bé per al final de l'any de la retirada. Les obligacions han de ser definides en euros", precisa l'Executiu comunitari al document, al qual deixa clar que l'acord sobre les condicions del 'Brexit' ha de definir "de manera precisa" com calcular aquestes obligacions.

També s'hauran d'acordar "les modalitats de pagament" per "limitar l'impacte de la retirada al pressupost de la Unió" i "un calendari de pagaments anuals que haurà de fer el Regne Unit", encara que no es descarta que la factura "global" pugui "ser objecte d'ajustos tècnics anuals futurs".

TORNA L'ESCALADA VERBAL

A més de la bretxa que s'obre a les negociacions econòmiques, les primeres trobades entre May i el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker, no han anat precisament bé. Recull 'Bloomberg' unes declaracions de la 'premier' en què s'ha vantat que Juncker està "aprenent que pot ser molt difícil", després que s'hagin filtrat detalls del sopar que tots dos van compartir la setmana passada i que el càrrec europeu hagi manifestat que es troba "sorprès" per l'estratègia de May.

May es presumeix que Juncker està aprenent que pot ser molt difícil

No obstant això, May ha obtingut el suport de diversos funcionaris del govern europeu que s'han distanciat de l’aparent escepticisme de Juncker sobre les possibilitats d'un acord de Brexit. Els informes sobre el sopar no són "útils", ha assenyalat la cap del govern irlandès Regina Doherty. Un funcionari alemany ha expressat inquietud per la filtració de la valoració de Juncker i l'ha qualificat d'inusual.

El xoc entre May i el president de la Comissió Europea pot ajudar a la campanya de reelecció de la líder conservadora, ja que pot convèncer els votants que May ha de ser la líder que encapçali les converses amb la UE en lloc de líder del Partit laborista, Jeremy Corbyn.

A la llum d'aquests esdeveniments, 'The Times' suggereix en un article que la Unió Europea prohibirà a May que discuteixi els detalls del Brexit de forma individual amb els caps d'Estat europeus.

Noticias relacionadas

contador