• València (6,1%) marca la major pujada i Badajoz (-6,2%), la major caiguda
  • 11 de les 17 comunitats autònomes han incrementat els seus preus aquest estiu
ep cartel se alquila alquiler arrendamiento arrendatario
EUROPA PRESS

El preu de l'habitatge de lloguer s'ha incrementat un 0,5% durant el tercer trimestre del 2017, deixant el preu per metre quadrat en 9,4 euros mensuals, segons l'informe d'evolució dels preus del lloguer publicat per Idealista. En taxa interanual, la pujada arriba al 24%.

Segons Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista, "el final de l'estiu porta amb si una mica de moderació en l'evolució dels preus dels lloguers. Les pujades de dos dígits que es van experimentar durant la primera meitat de l'any desapareixen en aquest trimestre i es marquen encara més les diferències entre uns mercats i uns altres. Les dues velocitats es fan més patents fins i tot dins de les pròpies ciutats. A Madrid, per exemple, llogar una casa dins de la M-30 és, de mitjana, un 47% més car que fer-ho fora, on encara és relativament senzill trobar lloguers econòmics".

Segons l'opinió d'aquest expert, "lluny de veure la situació preocupant ni pensar en bombolla, creiem que el lloguer es revela alcista però flexible, amb un sostre que el marca el propi mercat".

COMUNITATS AUTÒNOMES

Onze comunitats autònomes registren preus superiors als que tenien fa tres mesos. La major pujada s'ha registrat a les Canàries, on el preu ha crescut un 3,8%. El segueixen les pujades de la Comunitat de Madrid (3,7%), Catalunya (3,1%), Euskadi (1,7%) i Navarra (1,4%). La major caiguda, en canvi, s'ha produït a les Balears, on les pretensions dels propietaris s'han reduït un 5,9%.

Catalunya (14,5 euros/m2) és l'autonomia més cara. El segueix Madrid (14 euros/m2) i Balears (12,7 euros/m2). Per sota es troba Euskadi (10,7 euros/m2). En la banda oposada de la taula trobem a Extremadura (4,2 euros/m2), Castella-La Manxa (4,6 euros/m2), Galícia i La Rioja (5,3 euros/m2 en els dos casos), que són les comunitats més econòmiques.

PROVÍNCIES

26 províncies han vist com els seus preus s'incrementaven durant l'estiu. El major repunt s'ha registrat a Sevilla, on els preus han augmentat un 5,8%. També han estat rellevants les pujades registrades a Ourense (5,6%), Àlaba (4,8%), Las Palmas (4,5%), Madrid (3,7%) i Barcelona (3,6%). La major caiguda s'ha produït a Huelva (-7,9%), seguida per Balears (-5,9%), Badajoz i Múrcia (-3,6%) en ambdós casos.

El rànquing de les províncies més cares està encapçalat per Barcelona (16,3 euros/m2 al mes), Madrid (14 euros/m2) i Balears (12,7 euros/m2). Àvila és la província més econòmica per llogar un habitatge, amb 3,9 euros/m2 al mes. La segueixen Jaén (4% euros/m2) i Càceres (4,1 euros/m2).

CAPITALS

A València els propietaris han augmentat un 6,1% el preu dels seus immobles en lloguer. A Guadalajara l'increment ha estat del 6%. Important també ha estat la pujada a Sevilla, on els preus se situen un 5,8% per sobre del que eren fa tres mesos. Badajoz, en canvi, marca la major caiguda d'entre les 12 capitals que han reduït els seus preus aquest estiu (-6,2%). El segueixen les caigudes de Salamanca (-4,1%), Palma i Múrcia (-3,3% en els dos casos).

Barcelona és la capital espanyola amb els lloguers més cars (18,3 euros/m2), seguida de Madrid (15,3 euros/m2) i Sant Sebastià (13,4 euros/m2). A la part oposada de la taula trobem Zamora i Àvila, les capitals més econòmiques, amb un preu de 4,5 euros/m2 en els dos casos, seguides per Lugo amb 4,6 euros/m2.

Noticias relacionadas

contador