• Multes de fins a 600.000 euros a Catalunya o 300.000 a Canàries i Madrid
ep alquiler

A Espanya hi ha més de 362.000 places d'habitatges per a ús turístic anunciades a les diferents plataformes. No obstant això, segueix existint una gran confusió entre els arrendadors sobre les regulacions d'aquestes places que generen uns ingressos de més de 2.500 milions d'euros a l'any.

Multes de fins a 600.000 euros a Catalunya o 300.000 a Canàries i Madrid són una important raó per regularitzar aquest tipus de lloguer i aportar una garantia als usuaris i als propietaris.

Les preguntes més freqüents dels usuaris se centren principalment en les qüestions de liquidació d'impostos

"El que més problemes causa als propietaris de pisos que volen llogar el seu habitatge als turistes, són les regulacions de cada comunitat autònoma. Els requisits per poder registrar el seu pis per a ús turístic són molt dispars. En algunes CCAA es demana una assegurança de responsabilitat civil o el registre dels clients davant la Policia Local. També n’hi ha altres una mica més excèntriques com l'exigència de romandre a la mateixa localitat que l'inquilí durant l'estada d'aquest", aclareix Juan Curbelo Cabrera, advocat i cap del Departament Jurídic de Milcontratos.com.

Les preguntes més freqüents dels usuaris se centren principalment en les qüestions de liquidació d'impostos i d'IVA, i en alguns dels requisits bàsics com a necessitat d'assegurances o el nombre d'inquilins.

"No cal oblidar que el lloguer turístic també ha de respectar la Llei general per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris", recorda Juan Curbelo, que recomana que tots els detalls estiguin reflectits al contracte que se signa amb l'inquilí. "Aquesta és la major garantia per a arrendador i inquilí. No obstant això, hi ha certes dificultats quan es lloga a estrangers. Una bona traducció del contracte és molt recomanable", segons Curbelo.

Les principals condicions que ha de complir un pis turístic són:

  • Inscripció al Registre Turístic d'habitatges d'ús turístic de la comunitat autònoma corresponent
  • Número de places recollides a la cèdula d'habitabilitat de l'habitatge
  • Liquidació d'IVA no s'aplica a particulars
  • Els ingressos pel lloguer han de constar a la declaració de l'IRPF
  • Obligació de registre d'inquilins davant la Policia Local a Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, la Rioja i Madrid
  • Assegurança de Responsabilitat civil Astúries, Balears, Cantàbria, Galícia, Navarra i Madrid
  • Telèfon d'assistència 24 hores a Astúries i Canàries
contador