• Les noves hipoteques a tipus fix d'interès s'estabilitzen i protagonitzen quatre de cada deu operacions
cbviviendaconstruccion

El preu de l'habitatge, calculat a través de l'Índex de Preu de l'Habitatge de Vendes Repetides (segons metodologia Case & Shiller aplicada a Espanya), presenta un increment anual del 4,4% durant el segon trimestre de l'any, modera la pujada observada durant els primers mesos de l'any, segons el Col·legi de Registradors. Respecte al trimestre anterior, l'augment és del 0,2%. El ritme de creixement dels últims trimestres acumula un descens de l'índex del 24,2% des dels nivells màxims, assolits el 2007.

D'altra banda, segons l'Estadística Immobiliària del Col·legi de Registradors corresponent al segon trimestre, entre abril i juny es van inscriure als registres de la propietat 119.408 compravendes d'habitatge, un 10,7% més que durant el mateix trimestre del 2016. És el resultat més elevat des de 2011 i suposa un increment del 5% respecte al trimestre anterior.

Durant els últims dotze mesos s'han inscrit 429.624 operacions, i és, així mateix, el major resultat interanual dels últims sis anys, amb una pujada interanual de l’11,9%.

Segons el grau d'ús, l'habitatge nou presenta un descens intertrimestral del 2,07%, registrant 20.065 compravendes. L'habitatge usat s'anota el major resultat dels últims deu anys, amb 99.343 compravendes, un 6,54% més que durant el trimestre anterior.

L'habitatge usat s'anota el major resultat dels últims deu anys, amb 99.343 compravendes, un 6,54% més que durant el trimestre anterior

COMPRES D'ESTRANGERS

El pes de la compra d'habitatge estrangera es va mantenir estable durant el segon trimestre en termes relatius, amb una quota del 13,1% del total de compravendes inscrites. Això ha donat lloc a xifres al voltant de 15.600 compravendes trimestrals. En termes interanuals acumulats, s'aconsegueix un 13,2% de compra per estrangers, mantenint-se estable en màxims històrics, amb xifres properes a 56.600 compres d'habitatge anuals realitzades per estrangers.

Per nacionalitats, els britànics continuen encapçalant la classificació amb un 14,9% de les compres realitzades per estrangers, incrementen les seves operacions respecte al mínim històric del trimestre precedent (14,5%) i detenen la seva caiguda contínua dels últims trimestres. La resta de nacionalitats amb major pes en compra per estrangers han estat francesos (8,5%), alemanys (7,8%), belgues (6,4%), italians (6,2%), suecs (6,2 %), romanesos (5,4%), marroquins (4,3%) i xinesos (4,1%). Les sis primeres nacionalitats concentren la meitat del total de compres d'habitatge realitzades per estrangers.

IMPAGAMENTS HIPOTECARIS

Segons l'Estadística Registral Immobiliària, els certificats d'habitatge per inici d'execució d'hipoteca del segon trimestre han marcat un nou mínim, aconseguint una xifra de 6.744 i un descens del 23% respecte al trimestre precedent (8.758 certificacions). Pel que fa al segon trimestre de 2016 la caiguda ha estat del 41,2%. El 53,3% de les certificacions ha correspost a persones físiques, enfront del 46,7% de persones jurídiques. Pel que fa a la nacionalitat, el 5,5% ha correspost a estrangers (menor pes de la sèrie històrica), enfront del 94,5% de nacionals.

Les dacions en pagament han continuat la seva tendència descendent, amb el segon menor resultat de la sèrie històrica (1.749) i una baixada intertrimestral del 8,8%. El descens interanual ha estat del 28,1%. El 89% afecta persones físiques, enfront de l’11% de persones jurídiques. El 19,1% de les dacions en pagament han correspost a estrangers, enfront del 80,9% nacionals.

CARACTERÍSTIQUES DEL CRÈDIT HIPOTECARI

L'endeutament hipotecari per habitatge ha presentat un lleuger descens intertrimestral del 0,36% i s’ha situat als 115.769 euros.

El ritme de creixement de la contractació de nous crèdits hipotecaris a tipus d'interès fix, després de les fortes pujades de trimestres anteriors, s'ha estabilitzat durant el segon trimestre, aconseguint un pes del 38,5%, enfront del 38,7% del trimestre anterior. Això provoca que els índexs variables acumulin el 61,5% de les contractacions. L'euríbor ha estat la referència al 60,2% del total dels nous crèdits contractats.

La quantia mitjana dels tipus d'interès inicials dels nous crèdits continua en mínims històrics i es va situar al 2,3%, similar al resultat del trimestre anterior (amb un mínim descens de 2 centèsimes).

El termini de contractació dels nous crèdits hipotecaris baixa un 0,7% respecte al trimestre anterior, passant de 23 anys i 4 mesos del primer trimestre a 23 anys i 2 mesos del segon.

Els indicadors d'accessibilitat en la compra d'habitatge van mostrar una clara estabilitat: la quota hipotecària mensual mitjana durant el segon trimestre s'ha situat als 535,9 euros (-0,03% sobre el trimestre anterior), mentre que el percentatge de la quota pel que fa al cost salarial es va situar de nou al 28,3%, similar al primer trimestre.

Noticias relacionadas

contador